Prima Adunare Generala ERPA la Bucuresti


European Rural Poultry Association (ERPA), cea mai importanta asociatie a crescatorilor de pasari in sistem rustic la nivel european, a organizat saptamana trecuta, la Bucuresti cea de-a noua Adunare Generala.

erpaEuropean Rural Poultry Association (ERPA), cea mai importanta asociatie a crescatorilor de pasari in sistem rustic la nivel european, a organizat saptamana trecuta, la Bucuresti cea de-a noua Adunare Generala.

Evenimentul, desfasurat la Phoenicia Grand Hotel, a reunit reprezentanti ERPA din Franta, Spania Italia si Romania prin Agroland. Printre participanti s-au numarat membrii unor organizatii importante in sector Avialter, Synalaf dar si reprezentantul FAO pentru Europa si Asia Centrala (Tibor Szucs). In cadrul Adunarii Generale a ERPA s-a analizat evolutia sectorului de crestere a pasarilor in sistem free-range la nivel european, precum si oportunitatile si provocarile pe care le ofera un astfel de business, incepand de legislatia in domeniu, autorizarea micilor abatoare la ferma, trasabilitatea pasarilor vii, controlul sanitar in unitatile mici de productie si normele de vanzare a produselor. Temele au fost sustinute de Oscar Berlanda, presedinte ERPA, Marie Guyot, secretar general ERPA si Jose Carlos Terraz, presedinte Avialter. Partea romana a fost reprezentata de Marian Pintur (secretar general ANSVSA), Veronica Tulpan (Vier Photen Romania) si Horia Cardos (Agroland).

ERPA a fost creata in 2007, in scopul apararii, sustinerii si dezvoltarii sectorului de carne de pasare crescuta in sistem rustic in UE, dar si a apararii modului de crestere extensiv in fermele familiale. De asemenea, asociatia isi reprezinta membrii pe langa instantele profesionale si publice europene ale CE. ERPA include asociatii nationale de crescatori din tari precum Belgia, Spania, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Republica Ceha si Romania. Asociatia are relatii bune cu DG Agri si DG Sante, cabinetele comisarilor europeni sau cu europarlamentari membri ai Comisiei de Agricultura, ai celei de Mediu sau de Sanatate Publica din Parlamentul European. De asemenea, ERPA are legaturi stranse si cu alte federatii europene cum ar fi Eurogroup for animals, FVE, Via Campessina, IFOAM Europe, COPA COGECA etc.

"Cresterea pasarilor in sistem free - range este o sursa importanta de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din tari precum Franta sau Italia, insa in acelasi timp tinde sa devina un sector important si in tarile din sudul si estul Europei.Lumea rurala este pe cale sa se schimbe. Pe de o parte, s-a redus numarul celor care cresc animale la curte, iar pe de alta, s-a marit numarul crescatorilor care solicita infiintarea unor abatoare de dimensiuni mici pe langa ferme pentru a satisface cererea celor care nu pot sa-si creasca singuri pasari si care solicita carne de pasare de calitate", a declarat Oscar Berlanda, presedintele European Rural Poultry Association (ERPA) la conferinta de presa prilejuita de Adunarea Generala a Asociatiei care a avut loc la Bucuresti.

Potrivit datelor ERPA, in Europa numarul pasarilor de reproductie crescute in sistem rustic se ridica la circa 2,5 milioane de capete. Chiar daca este vorba de un business sezonier, vanzarile pe intreaga filiera, incepand de la furaje, vaccinuri, echipamente etc., ating circa doua miliarde de euro. Este o realitate economica importanta, de care trebuie sa se tina seama, nu vorbim doar de traditii de altadata, a atras atentia Oscar Berlanda, presedintele ERPA.

In ceea ce priveste efectivele vandute anual de catre crescatori, acestea se ridica la circa 400 milioane de pui, 10 milioane de pasari ouatoare, 2,5 milioane de curcani, 3 milioane de rate si gaste, 2,5 milioane de bibilici, prepelite si iepuri. Cel mai mare producator la nivel european este Franta cu 153 milioane de pui colorati, Italia -45 milioane de pui, Portugalia - 33 milioane de pui, Spania - 30 milioane de pui, Ungaria - 30 milioane de pui, Grecia - 7,5 milioane de pui si Belgia - 3 milioane de pui. Romania este la inceput de drum, fiind reprezentata de Agroland, companie care a initiat un program de sustinere pentru fermierii care vor sa intre in acest sistem.

Prezent la conferinta prilejuita de Adunarea generala a ERPA de la Bucuresti, Marian Pintur, secretarul general al ANSVSA, a promis sprijinul autoritatilor in ceea ce priveste punerea la punct a legislatiei, astfel incat cresterea puilor in sistem rustic sa se poata realiza conform cerintelor europene in domeniu. Acest sistem de crestere a puior in sistem rural se practica de foarte multi ani in Romania, este o provocare sa il legiferam, a declarat Marian Pintur, care a mai adaugat ca pentru tinerii din mediul rural aceasta activitate ar putea reprezenta o sursa importanta de venituri.

Agroland este singura companie romanesca, membru in Asociatia Producatorilor de Pasari Rurale din Europa (ERPA). Este cel mai mare furnzior de produse adresate micului fermier cu o retea de 250 de magazine n 28 de judete. Agroland include o serie de concept store-uri precum Agroland Piese, Agroland Pet food, Agroland 1000 si in 2016 primul Agroland Mega (cu 10 000 de produse la raft).



Poti fi interesat si de