Preturile ridicate si alternativele din plante ameninta cererea de carne
Vineri, 02 Iulie 2021
Vineri, 02 Iulie 2021
Chiar daca aceste cifre pot parea mici, o scadere a cererii de carne este o raritate in conditiile in care inaintea pandemiei consumul de carne a crescut timp de mai multi ani, stabilind record dupa record. Acum cererea incepe sa scada la nivel global in ceea ce ar putea fi inceputul tranzitiei de la consumul de proteine de origine animala.
Pentru Eudelia Pena, o casnica in varsta de 48 de ani care traieste in New York impreuna cu sotul si cei trei copii, carnea a devenit un lux. Preturile cu amanuntul la carnea de vita tocata au crescut cu 6%, preturile la pui au crescut cu 9%, iar la cotletele de porc s-a inregistrat o crestere de 13% pana la 3,88 dolari pentru o livra (0,45 kilograme). In aceste conditii, proteinele animale sunt inaccesibile pentru familia Pena, care in prezent se bazeaza pe un singur venit dupa ce Eudelia Pena si-a pierdut locul de munca la un magazin de haine.
"Obisnuiam sa cumpar doi pui. Acum cumpar doar unul pe care il tai in doua jumatati", spune Eudelia Pena.
In cazul precedentelor crize financiare cererea de carne a scazut pentru ca ulterior sa isi revina. Ceea ce este diferit acum este oferta de carne pe baza de plante. Din ce in ce mai multi consumatori renunta la carne pe fondul ingrijorarilor cu privire la mediul inconjurator, bunastarea animalelor si efectele asupra sanatatii. Si acest fenomen nu este limitat doar la California, ci si la hipsterii din Londra. Aceasta tendinta este adoptata din ce in ce mai des la nivel mondial si de-a lungul unor diferite categorii de venit, astfel incat fortele combinate ale inflatiei si tendintelor alimentare ar putea declansa o tranzitie istorica de la consumul de carne la nivel mondial.
"Carnea este in pericol, posibil mai grav ca niciodata. Atunci cand carnea va deveni mult prea scumpa, atunci consumatorii o vor evita pentru ca nu si-o pot permite. Modificarile fundamentale vin din partea schimbarii atitudinii consumatorilor", spune Tom Rees, manager la firma de cercetare Euromonitor International.
In unele parti ale lumii trecerea la o dieta pe baza de plante vine pe fondul proliferarii unor produse alternative precum burgerii vegetali de la Beyond Meat. In alte cazuri este vorba de o revenire la o dieta bazata mai mult pe legume. In orice caz, activistii de mediu se pot bucura pentru aceasta tranzitie de la carne. Potrivit unor studii, emisiile de gaze cu efect de sera ale agriculturii sunt mai mari decat cele ale transporturilor, din cauza sectorului cresterii animalelor.
Insa aceasta schimbare nu poate fi vazuta ca un panaceu universal. Accesul insuficient la carne si alte produse alimentare de origine animala este un factor important din spatele ratelor ridicate de malnutritie care persista in multe parti ale Africii si Asiei, a avertizat luna trecuta organizatia UN Nutrition. Studiile efectuate de acest grup arata ca carnea si alte produse animale pot ajuta la combaterea malnutritiei care afecteaza o cincime din copiii din intreaga lume.
"Legumele, fructele si cerealele sunt esentiale. Insa produsele animale cu un continut bogat de nutrienti sunt foarte eficiente in scoaterea multor copii din conditia de malnutritie cronica", spune Naoko Yamamoto presedintele UN Nutrition.
Deocamdata nu exista un set clar de date care sa arate o scadere a cererii mondiale de carne. Aceasta deoarece cele mai multe masuratori estimeaza consumul in raport cu productia de carne. Toate aceste masuratori pleaca de la ipoteza ca atunci cand exista o oferta disponibila de carne, ea va fi consumata. Iar productia animala este asteptata sa creasca in acest an pe masura ce China isi revine dupa epidemia de pesta porcina africana. Avand in vedere aceste ipoteze, Organizati Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), estimeaza ca in 2021 consumul mondial per capita de carne va creste cu 1,2%, dupa ce a scazut cu 0,7% anul trecut, insa aceasta estimare se bazeaza pe amploarea revenirii productiei de carne de porc in China.
Insa chiar si in China, unde inflatia legata de alimente este mai modesta comparativ cu alte regiuni, dieta pe baza de plante castiga noi adepti, sustine Darin Friedrichs, analist la firma StoneX Group Inc. din Shanghai. Generatiile tinere sunt din ce in ce mai preocupate de sanatate si mai dispuse sa opteze pentru mai putina carne, in timp ce restaurantele la moda ofera acum optiuni pe baza de plante, spune analistul.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...