Preturile mondiale la alimente se mentin la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Preturile mondiale la alimente se mentin la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu


Indicele global al preturilor la produsele alimentare s-a redresat in ianuarie si ramane la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, in urma majorarii pretului uleiurilor vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In ianuarie, acest indice a crescut pana la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte in decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite in crestere, initial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte.

 

Preturile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflatiei, deoarece economiile se redreseaza in urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat ca in tarile dependente de importuri costurile mai ridicate ii pun in pericol pe cei saraci.

 

Pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 4,2% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, atingand un nivel record, din cauza deficitului de forta de munca si a vremii nefavorabile. Preturile la lactate au urcat cu 2,4% in ianuarie, a cincea luna de crestere consecutiva, cel mai ridicat avans fiind la unt si lapte praf degresat.

 

Potrivit FAO, preturile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedenta, desi pretul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. In schimb, pretul graului a scazut cu 3,1%, in urma recoltelor ridicate din Australia si Argentina.

 

De asemenea, preturile la carne au urcat luna precedenta, in timp ce preturile mondiale la zahar au scazut cu 3,1% in ianuarie, partial ca urmare a perspectivelor favorabile de productie ale marilor exportatori India si Thailanda.

 

FAO a dat publicitatii si un set de noi estimari revizuite cu privire la productia mondiala de cereale in 2021, prognozand o productie de 2,793 miliarde de tone, fata de previziunea precedenta, de 2,791 miliarde de tone. Revizuirea in crestere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia si Argentina fata de nivelul estimat, alaturi de o crestere mai usoara a previziunilor privind productia in Rusia si Ucraina.

 

Luna trecuta, FAO si-a exprimat prudenta privind posibilitatea atenuarii presiunilor preturilor in 2022.

 

'Desi in mod normal preturile ridicate ar urma sa faca loc productiei majorate, costul ridicat al factorilor de productie, evolutia pe plan global a pandemiei si conditiile climatice mai nesigure ca niciodata lasa putin loc pentru optimism in privinta revenirii la conditii de piata mai stabile, inclusiv in 2022', a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

 

Cresterea preturilor ingrasamintelor, in urma majorarii preturilor energiei, a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, provocand dubii privind randamentele culturilor din 2023.



Poti fi interesat si de