Preturile mondiale la alimente s-au mentinut constante in iunie

Preturile mondiale la alimente s-au mentinut constante in iunie


Indicele global al preturilor la produsele alimentare s-a mentinut constant in iunie, preturile mai scazute pe plan international la cereale fiind compensate de cele mai ridicate la uleiuri vegetale, zahar si lactate, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In iunie, acest indice s-a situat la o medie de 120,6 puncte, nemodificat fata de mai. Totusi, valoarea din iunie 2024 este cu 2,5% mai mica fata de valoarea din perioada similara a anului trecut si cu 24,8% sub varful atins in iunie 2022.

 

Luna trecuta, preturile la cereale au scazut cu 3% fata de mai, pe fondul usoarei imbunatatiri a perspectivelor productiei in unele mari tari exportatoare, inclusiv Kazahstan si Ucraina. Si preturile de export pentru porumb au scazut, productia din Argentina si Brazilia fiind estimata la un nivel mai ridicat fata de prognoza anterioara.

 

Luna trecuta, preturile produselor lactate au urcat cu 1,2% fata de mai, iar la zahar avansul a fost de 1,9%, pe fondul recoltei sub asteptari din Brazilia, arata datele FAO. Preturile la uleiuri vegetale au urcat cu 3,1% in iunie, in timp ce la carne s-a mentinut stabil.

 

Separat, FAO a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2024 cu 7,9 milioane tone metrice (0,3%), la 2,854 miliarde de tone, o usoara crestere fata de nivelul din 2023 si un nou nivel record ridicat al prognozei.

 

Imbunatatirea reflecta perspectivele mai bune pentru cerealele grosiere, productia din Argentina si Brazilia fiind estimata la un nivel mai ridicat fata de prognoza anterioara.



Poti fi interesat si de