Preturile mondiale la alimente au scazut in iulie, pentru a patra luna consecutiv

Preturile mondiale la alimente au scazut in iulie, pentru a patra luna consecutiv


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut si in luna iulie, pentru a patra luna consecutiva, coborand si mai mult fata de maximul istoric atins in luna martie, gratie in special declinului preturilor la cereale si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna iulie 2022, acest indice a scazut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, pana la 140,9 puncte, fata de valoarea revizuita de 154,3 puncte atinsa in luna iunie. Chiar daca a scazut timp de patru luni, acest indice este in prezent cu 13,1% mai mare decat era in luna iulie 2021.

 

"Scaderea pretului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenita, cu toate acestea persista multe incertitudini, inclusiv preturile mari la ingrasaminte care pot afecta perspectivele de productie viitoare si veniturile fermierilor", a declarat economistul sef al FAO, Maximo Torero.

 

Reculul din luna iulie al pretului alimentelor se datoreaza in principal unei scaderi de 19,2% a pretului uleiurilor vegetale, "care au coborat la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", in conditiile in care au scazut cotatiile internationale pentru toate tipurile de uleiuri.

 

Potrivit FAO, preturile cerealelor au scazut cu 11,5%, "in primul rand ca urmare a unei scaderi de 14,5% a pretului graului, partial ca reactie la acordul incheiat intre Ucraina si Federatia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagra", subliniaza organizatia.

 

Pretul zaharului, calculat de FAO, a scazut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, in timp ce pretul lactatelor a scazut cu 2,5% iar pretul carnii calculat de FAO a inregistrat un declin modest de 0,5%, in conditiile in care a scazut cererea de import pentru carnea de vita, oaie si porc, in timp ce preturile internationale la carnea de pui au atins un maxim istoric.



Poti fi interesat si de