Preturile mondiale la alimente au continuat sa creasca in februarie

Preturile mondiale la alimente au continuat sa creasca in februarie


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in februarie, pentru a noua luna consecutiv, ajungand la cel mai ridicat nivel din iulie 2014, pe fondul avansului preturilor la uleiurile vegetale si la zahar, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In februarie, acest indice a crescut pana la 116 puncte, de la o valoare de 113,2 puncte in ianuarie (o cifra revizuita usor in jos fata de valoarea initiala de 113,3 puncte).

 

Recoltele de cereale pe plan global sunt in grafic pentru a atinge un nivel record in 2020, a informat FAO, adaugand ca datele preliminare indica o noua crestere a productiei in 2021.

 

In februarie, preturile la cereale au inregistrat o crestere cu 1,2%, dupa ce pretul sorgului pe pietele internationale a urcat cu 17,4%, datorita achizitiilor semnificative din China. Pretul graului s-a mentinut in mare parte stabil, in timp ce au crescut preturile la porumb si orez.

 

Pretul la grau a urcat cu 6,8% in ianuarie, datorita cererii globale solide si a majorarii taxei la exporturile de grau rusesc, anuntata de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

 

Luna trecuta, pretul zaharului a crescut cu 6,4%, iar pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

 

Preturile la lactate s-au majorat cu 1,7% in februarie, iar pretul carnii cu 0,6%, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de catre China.

 

Conform noilor estimari ale FAO, productia mondiala de cereale in sezonul 2020 va fi de 2,761 miliarde tone, fata de 2,744 miliarde tone cat estima anterior, datele reprezentand o crestere de 1,9% fata de sezonul precedent. Aceasta revizuire reflecta cresterea cu 7,5 milioane de tone a productiei globale estimate la grau, in urma datelor publicate recent de autoritatile din Australia, UE, Kazahstan si Rusia.



Poti fi interesat si de