Preturile mondiale la alimente au atins un nou varf al ultimilor 10 ani

Preturile mondiale la alimente au atins un nou varf al ultimilor 10 ani


Indicele global al preturilor produselor alimentare a continuat sa creasca si in octombrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand un nou varf al ultimilor 10 ani, influentat de scumpirile la cereale si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna octombrie 2021, acest indice a crescut pana la 133,2 puncte, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna iulie 2011, cu 3,9% peste nivelul inregistrat in luna septembrie a acestui an si cu 31,3% mai mare decat in luna octombrie a anului trecut.

 

In ultimul an, pretul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar si a cererii mari.

 

Cresterea din ultima luna a fost stimulata de avansul preturilor la cereale, in cazul carora indicele calculat de FAO a inregistrat o crestere de 3,2% comparativ cu luna septembrie. In interiorul acestei categorii, preturile la grau au fost in frunte, cu un avans de 5% comparativ cu luna precedenta. 'Cantitatile disponibile limitate pe pietele mondiale, din cauza unor recolte mai mici intr-o serie de mari exportatori, in special Canada, Rusia si SUA, au continuat sa puna presiune asupra preturilor', a precizat FAO.

 

Cotatiile futures la grau au inceput luna noiembrie la noi maxime, la bursa de la Chicago preturile atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2012 iar la bursa de la Paris cotatiile futures la contractele cu livrare in luna urmatoare au atins un nivel record pe fondul unei cereri solide de importuri.

 

De asemenea, pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 9,6% in luna octombrie comparativ cu luna septembrie, in principal ca urmare a majorarii cotatiilor la uleiul de palmier, in contextul in care criza de mana de lucru continua sa afecteze productia in Malaezia.

 

In schimb, preturile mondiale la zahar au scazut cu 1,8% in luna octombrie, punand capat la sase luni de crestere consecutiva, sustine FAO. De asemenea, preturile la carne au scazut cu 0,7% comparativ cu luna precedenta, octombrie fiind a treia luna consecutiva de declin, pe fondul reducerii achizitiilor Chinei.

 

FAO a dat publicitatii si un set de noi estimari revizuite cu privire la productia mondiala de cereale in 2021, prognozand o productie de 2,793 miliarde de tone, mai mica fata de maximumul istoric de 2,800 miliarde de tone pe care il prognoza in urma cu o luna. FAO a precizat ca aceasta revizuire este cauzata in primul rand diminuarii estimarilor sale cu privire la productia de grau din Iran, Turcia si SUA.



Poti fi interesat si de