Preturile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record

Preturile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record în februarie, în urma majorarii pretului uleiurilor vegetale si a preturilor la lactate, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi înregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. În februarie, acest indice a crescut pana la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie. Datele pentru ianuarie au fost revizuite în scadere, initial se fiind raportat un nivel de 135,7 puncte.

 

Preturile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflatiei, deoarece economiile se redreseaza în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat ca în tarile dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei saraci.

 

Temerile privind situatia recoltelor si disponibilitatea exporturilor furnizeaza doar o explicatie partiala a cresterii preturilor globale la produsele alimentare. "Majorarea preturilor produselor alimentare vine din afara productiei de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrasamintelor si al furajelor", a apreciat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage.

 

 

Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadarii Ucrainei de catre Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Marii Negre au afectat pietele agricole înca înainte de izbucnirea conflictului, iar analistii avertizeaza ca un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

 

Ucraina si Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comertul mondial cu grau, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului si peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui si a semintelor oleaginoase.

 

Pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu luna precedenta, atingand un nou nivel record, din cauza tensiunilor geopolitice.

 

Potrivit FAO, preturile la cereale s-au majorat cu 3% luna precedenta, pretul graului a urcat cu 1,1% iar pretul porumbului a crescut cu 5,1%, din cauza temerilor privind furnizarile din porturile de la Marea Neagra.

 

Preturile la lactate au urcat cu 6,4% în februarie, a sasea luna de crestere consecutiva, în timp ce preturile la carne au urcat cu 1,1% luna precedenta.

 

În contrast, preturile mondiale la zahar au scazut cu 1,9% în februarie, comparativ cu luna precedenta, ca urmare a perspectivelor favorabile de productie ale marilor exportatori India si Thailanda.

 

FAO a dat publicitatii primele estimari cu privire la productia mondiala de cereale în 2022, prognozand o crestere a productie i mondiale de grau la 790 milioane de tone, de la 775,4 milioane de tone în 2021, datorita randamentelor ridicate si a suprafetelor mari plantate în Canada, Statele Unite si Asia. FAO avertizeaza ca proiectiile nu au luat în calcul posibilul impact al conflictului dintre Rusia si Ucraina.



Poti fi interesat si de