Preturile mondiale la alimente au atins in 2022 un nivel ridicat record

Preturile mondiale la alimente au atins in 2022 un nivel ridicat record


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% in 2022, la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, pe fondul majorarii costurilor majoritatii produselor alimentare de baza, in conditiile in care perturbarile provocate de invadarea Ucrainei de catre Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In 2022, acest indice a crescut pana la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de cand se publica aceste date, in 1990.

 

Deja indicele inregistrase in 2021 un avans de 28%, fata de 2020, dupa ce economia mondiala s-a redresat in urma impactului pandemiei.

 

In 2022, indicele pretului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbarilor de pe piete, in urma razboiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile si a cererii globale solide de alimente.

 

Datele publicate de FAO arata ca indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut si in decembrie 2022, pentru a noua luna consecutiv, in urma declinului preturilor internationale la uleiuri vegetale, cereale si carne, desi au crescut usor preturile lactatelor si zaharului.

 

'Preturile mai moderate ale produselor alimentare de baza sunt binevenite, dupa doi ani extrem de volatili', a apreciat economistul sef al FAO, Maximo Torero.



Poti fi interesat si de