Preturile mondiale la alimente au atins in 2022 un nivel ridicat record
Miercuri, 11 Ianuarie 2023

Miercuri, 11 Ianuarie 2023
FAO publica propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In 2022, acest indice a crescut pana la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de cand se publica aceste date, in 1990.
Deja indicele inregistrase in 2021 un avans de 28%, fata de 2020, dupa ce economia mondiala s-a redresat in urma impactului pandemiei.
In 2022, indicele pretului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbarilor de pe piete, in urma razboiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile si a cererii globale solide de alimente.
Datele publicate de FAO arata ca indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut si in decembrie 2022, pentru a noua luna consecutiv, in urma declinului preturilor internationale la uleiuri vegetale, cereale si carne, desi au crescut usor preturile lactatelor si zaharului.
'Preturile mai moderate ale produselor alimentare de baza sunt binevenite, dupa doi ani extrem de volatili', a apreciat economistul sef al FAO, Maximo Torero.
Forul european a motivat decizia prin faptul ca situatia epidemiologica din tara ramane incerta, ...
Potrivit acestuia, cumparatorii romani sunt cei care cauta cel mai mult sa cumpere produse de la ...
Acordul, anuntat vineri de premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat in vizita la Beijing, a venit d...