Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni
Luni, 09 Decembrie 2024
Luni, 09 Decembrie 2024
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In noiembrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,5 puncte, in crestere de la nivelul revizuit de 126,9 puncte inregistrat luna precedenta si cu 5,7% mai mult decat valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Luna trecuta, cotatiile uleiurilor vegetale au urcat cu 7,5% fata de octombrie si cu 32% fata de noiembrie 2023, pe fondul temerilor privind o productie mai redusa de ulei de palmier, in urma ploilor excesive din sud-estul Asiei, a precizat FAO. Pretul uleiului de soia a urcat in urma majorarii cererii de import pe plan global; de asemenea s-au inregistrat cresteri ale preturilor la uleiul de floarea soarelui si rapita.
Preturile la cereale au scazut cu 2,7% luna trecuta, pe fondul reducerii preturilor la grau si orez, iar pretul zaharului a inregistrat un declin de 2,4% fata de octombrie, dupa ce India si Thailanda au inceput recoltarea, iar temerile privind perspectivele recoltelor din Brazilia s-au atenuat.
Intr-un raport separat, FAO a redus usor estimarile privind productia mondiala de cereale in 2024 la 2,841 miliarde de tone, dupa ce anterior previziona un nivel de 2,848 miliarde de tone. Revizuirea indica o scadere cu 0,6% a productiei mondiale de cereale in 2024, comparativ cu 2023, desi ramane la al doilea cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, se arata in raportul FAO.
In timp ce cererea ramane incerta din cauza fluctuatiilor macroeconomice si a schimbarilor de nat...
Ce isi doresc consumatorii astazi? Diversitate! Un consumator obisnuit isi schimba preferintele d...
Interdictia, care include de asemenea produsele procesate si neprocesate, vine dupa ce Organizati...