Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni

Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut luna trecuta, ajungand la cel mai ridicat nivel din iulie 2023 pana in prezent, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), pe fondul majorarii cotatiilor la zahar, transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In septembrie, acest indice s-a situat la o medie de 124,4 puncte, in crestere de la nivelul de 120,7 puncte inregistrat luna precedenta si cu 2,1% mai mult decat valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.

 

Luna trecuta, cotatiile la zahar au urcat cu 10,4%, comparativ cu august, pe fondul inrautatirii perspectivelor privind recolta din Brazilia si al temerilor ca decizia Indiei de a ridica restrictiile privind folosirea trestiei de zahar la producerea etanolului ar putea afecta exporturile tarii, a informat FAO.

 

Preturile la cereale au urcat cu 3%, influentate de preturile mai ridicate de export la grau si porumb, in timp ce pretul orezului a scazut cu 0,7%, In plus, preturile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 4,6%, pe fondul cotatiilor ridicate la uleiul de palmier, de soia, de floarea soarelui si rapita.

 

La produsele lactate s-a inregistrat o crestere a preturilor de 3,8%, iar la carne de 0,4%.

 

Intr-un raport separat, FAO a majorat usor estimarile privind productia mondiala de cereale in 2024 la 2,853 miliarde de tone, dupa ce anterior previziona un nivel de 2,851 miliarde de tone. Cresterea vine pe fondul revizuirii in sus a productiei de orez si grau, care compenseaza usorul declin pe plan global al productiei de cereale grosiere, se arata in raportul FAO.



Poti fi interesat si de