Preturile la alimente au scazut in iulie, pentru a doua luna consecutiv

Preturile la alimente au scazut in iulie, pentru a doua luna consecutiv


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in iulie pana la 123 puncte, de la o valoare revizuita de 124,6 puncte in iunie.

Este a doua luna consecutiv in care acest indice scade, fapt catalogat drept „o veste buna pentru consumatori, intrucat se diminueaza presiunile inflationiste”, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

 

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In ritm anual, preturile au urcat cu 31% in iulie. Chiar daca preturile mondiale la alimente au scazut in iunie, ele raman cu aproape o treime mai mari decat in vara anului trecut.

 

Scaderea raportata pentru luna iulie este provocata de diminuarea preturilor la uleiuri vegetale, cereale si produse lactate.

 

Pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 1,4% in iulie, comparativ cu luna precedenta, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, in vreme ce preturile la cereale au scazut cu 3%, iar cele la lactate au coborat cu 2,8%. Cerealele au inregistrat un declin in principal din cauza scaderii de 6% inregistrata la porumb. Pretul graului a urcat cu 1,8%, ajungand la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa si a randamentelor sub asteptari din Rusia.

 

Conform unor recente prognoze publicate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pretul produselor agricole si alimentare ar urma sa inregistreze o corectie in primii ani ai perioadei 2021-2030.

 



Poti fi interesat si de