Preturile globale la alimentele de baza au scazut pentru a cincea luna consecutiv

Preturile globale la alimentele de baza au scazut pentru a cincea luna consecutiv


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut si august, pentru a cincea luna consecutiv, coborand si mai mult fata de maximul istoric atins in martie, reluarea exporturile ucrainene de cereale contribuind la imbunatatirea perspectivelor aprovizionarii, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In august, acest indice a scazut la 138 puncte, fata de valoarea revizuita de 140,7 puncte atinsa in iulie. Chiar daca a scazut timp de cinci luni, acest indice este in prezent cu 7,9% mai mare decat era in august 2021.

 

Potrivit FAO, preturile cerealelor au scazut cu 1,4% in august, fata de iulie, ca efect al acordului incheiat intre Ucraina si Federatia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagra si a perspectivelor favorabile privind recolta de grau in America de Nord si Rusia. Dar pretul porumbului a crescut cu 1,5% luna trecuta deoarece vremea extrem de calduroasa a redus perspectivele privind productia din Europa si SUA.

 

Preturile uleiurilor vegetale, ale zaharului, carnii si produselor lactatelor au scazut in august, reflectand imbunatatirea aprovizionarii.

 

FAO a dat publicitatii si un set de estimari cu privire la productia mondiala de cereale in 2022. FAO se asteapta la o scadere a productiei globale de cereale pana la 2,774 miliarde de tone, fata de previziunea precedenta, de 2,792 milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul productiei mondiale de cereale in 2021.

 

Inrautatirea previziunilor vine ca urmare a perspectivelor privind reducerea productiei de porumb din emisfera nordica, din cauza conditiilor meteo, si a scaderii randamentelor in Uniunea Europeana, a precizat FAO.Poti fi interesat si de