Preturile alimentelor continua sa creasca, amenintand portofelele consumatorilor

Preturile alimentelor continua sa creasca, amenintand portofelele consumatorilor


Tendinta de crestere globala a preturilor alimentelor, care stimuleaza inflatia si afecteaza consumatorii din intreaga lume, nu da semne de incetinire, informeaza Bloomberg.

Indicele global al preturilor la produsele alimentare a inregistrat in luna martie 2021 cea de-a zecea luna consecutiva de crestere, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Aceasta organizatie publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna martie 2021, acest indice a crescut pana la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte in luna februarie, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna iunie 2014.

 

Cresterea din ultima luna a fost stimulata in primul rand de avansul preturilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice si al unor stocuri reduse, sustine economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian. In martie, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

 

In contrast, preturile la cereale au scazut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021 iar preturile la zahar au scazut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

 

Tot joi, FAO a anuntat ca se asteapta ca productia mondiala de cereale sa creasca, pentru al treilea an consecutiv, in 2021. “Productia globala de grau este prognozata sa atinga un nou varf de 785 milioane tone in 2021, cu 1,4% mai mult decat in 2020, influentata de o posibila revenire puternica in marea majoritate a Europei si prognozelor referitoare la o recolta record in India”, sustine FAO.

 

Preturile la alimente inregistreaza cea mai lunga perioada de crestere din ultimul deceniu pe fondul valului de achizitii al Chinei si al livrarilor limitate pentru mai multe produse de baza, ceea ce risca sa accelereze inflatia. Aceasta ingrijorare este una pronuntata in special in randul tarilor sarace care sunt dependente de importuri si au plase de siguranta si o putere de cumparare limitate si care in prezent se confrunta si cu pandemia de Covid-19.



Poti fi interesat si de