Preturile alimentelor au urcat in 2021 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Preturile alimentelor au urcat in 2021 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% in 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, si sperantele revenirii la conditii de piata mai stabile anul acesta sunt modeste, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In 2021, acest indice a crescut pana la 125,7 puncte, cel mai ridicat nivel dupa cel de 131,9 puncte din 2011.

 

Preturile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflatiei, deoarece economiile se redreseaza in urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat ca in tarile dependente de importuri costurile mai ridicate ii pun in pericol pe cei saraci.

 

FAO si-a exprimat prudenta privind posibilitatea atenuarii presiunilor preturilor in 2022.

 

'Desi in mod normal preturile ridicate ar urma sa faca loc productiei majorate, costul ridicat al factorilor de productie, evolutia pe plan global a pandemiei si conditiile climatice mai nesigure ca niciodata lasa putin loc pentru optimism in privinta revenirii la conditii de piata mai stabile, inclusiv in 2022', a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

 

Cresterea preturilor ingrasamintelor, in urma majorarii preturilor energiei, a sporit costurile pentru fermieri pentru producerea recoltelor, provocand dubii privind randamentele culturilor din 2023.

 

Indicele lunar al FAO s-a atenuat usor in decembrie, dar a urcat in precedentele patru luni, reflectand cererea solida din ultimul an si recoltele sub asteptari. Indicele a urcat la 133,7 puncte in decembrie, de la o cifra revizuita de 134,9 puncte in noiembrie.

 

Cu exceptia produselor lactate, preturile tuturor categoriilor din indicele global al preturilor la produsele alimentare s-au atenuat in decembrie, scaderi semnificative fiind la uleiurile vegetale si la zahar, pe fondul temerilor privind evolutia pandemiei si declinul recoltelor de grau din emisfera sudica. Pe ansamblul anului trecut, toate categoriile au inregistrat cresteri semnificative, iar indicele privind pretul uleiurilor vegetale a atins un nivel record, a informat FAO.

 



Poti fi interesat si de