Preturile alimentelor au scazut si in luna mai, in ciuda cresterii pretului graului

Preturile alimentelor au scazut si in luna mai, in ciuda cresterii pretului graului


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut usor si in luna mai, pentru a doua luna consecutiva, dupa ce in luna martie a atins un maxim istoric, chiar daca preturile la cereale si carne continua sa creasca, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna mai 2022, acest indice a scazut cu 0,6% comparativ cu luna aprilie, pana la 157,4 puncte, fata de valoarea revizuita de 158,3 puncte atinsa in luna aprilie. In pofida scaderii timide inregistrate in luna mai, acest indice este cu 22,8% mai mare decat in luna mai 2021, crestere care se datoreaza in parte si ingrijorarilor cu privire la impactul invaziei rusesti in Ucraina.

 

Reculul indicelui FAO in luna mai comparativ cu luna aprilie se datoreaza scaderilor inregistrate la pretul lactatelor, uleiurilor vegetale si zaharului. Pe de alta parte, pretul carnii calculat de FAO a crescut pana la un maxim istoric, iar pretul cerealelor a crescut si el cu 2,2%, ca urmare a scumpirii graului cu 5,6% comparativ cu luna aprilie si cu 56,2% comparativ cu luna mai a anului trecut.

 

Potrivit FAO, preturile internationale la grau au crescut ca reactie la interdictia exporturilor anuntata de India dar si a ingrijorarilor cu privire la conditiile culturilor din mai multe state exportatoare precum si a revizuirii prognozelor de productie in cazul Ucrainei din cauza razboiului.

 

Pe de alta parte, preturile la uleiurile vegetale au scazut cu 3,5% comparativ cu luna aprilie, unul dintre motive fiind si decizia Indoneziei de a elimina embargoul cu privire la exporturile de ulei de palmier, la care se adauga cererea redusa la nivel global pentru ulei de soia si rapita avand in vedere costurile ridicate din ultimele luni.

 

'Restrictiile la export creeaza incertitudine pe piata si pot declansa explozii ale preturilor si volatilitate marita. Scaderea preturilor la uleiuri vegetale arata cat de important este atunci cand aceste restrictii sunt eliminate, iar exporturile sunt lasate sa se deruleze fara probleme', a subliniat economistul sef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

 

FAO a dat publicitatii si un set de estimari cu privire la productia mondiala de cereale in 2022. FAO se asteapta la o o scadere a productiei mondiala de cereale pana la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai putin decat productia record estimata pentru 2021. Cel mai important declin este preconizat la porumb, urmat de grau si orez, in timp ce productia de orz si sorg ar urma sa creasca.

 

'Aceste estimari au la baza conditiile culturilor insamantate deja si a intentiilor de plantare pentru culturile care urmeaza sa fie insamantate', precizeaza FAO.

 

In plus, cantitatea de cereale utilizata la nivel mondial este prognozata sa scada in 2022/23 cu 0,1% comparativ cu nivelul din 2021/2022 pana la 2,788 miliarde de tone, ceea ce ar reprezenta prima contractie din ultimii 20 de ani. Aceasta scadere ar urma sa fie rezultatul unei diminuarii a cantitati de cereale utilizata ca nutret pentru animale, in timp ce consumul global de cereale in scop alimentar ar urma sa continue sa creasca in paralel cu evolutia populatiei globului.



Poti fi interesat si de