Preturile alimentelor au scazut si in ianuarie, pentru a zecea luna consecutiv
Luni, 06 Februarie 2023
Luni, 06 Februarie 2023
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In ianuarie, acest indice a scazut la 131,2 puncte, fata de valoarea revizuita de 132,2 puncte atinsa in decembrie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.
Declinul preturilor uleiurilor vegetale, a lactatelor si zaharului a ajutat la scaderea indicelui global al preturilor produselor alimentare, in timp ce preturile la cereale si carne au ramas in mare parte stabile, a informat FAO.
Pretul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% in ianuarie, fata de decembrie, iar in ritm anual s-a inregistrat un avans de 4,8%. Cotatiile graului pe plan international au scazut cu 2,5%, dupa ce productia in Australia si Rusia a depasit estimarile.
In contrast, pretul orezului a urcat cu 6,2%, partial in urma cererii ridicate pe plan local din unele state exportatoare din Asia.
Pretul uleiurilor vegetale a inregistrat un declin de 2,9% in ianuarie, in timp ce preturile la carne si lactate au scazut cu 0,1%, si, respectiv, 1,4%, iar la zahar cu 1,1%.
FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2022 pana la 2,765 miliarde de tone, de la 2,756 miliarde de tone cat estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub productia realizata in 2021.
De asemenea, FAO se asteapta pentru 2022 la o productie record de grau, in urma revizuirii previziunilor privind recoltele din in Australia si Rusia.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...