Preturile alimentelor au scazut pe plan mondial, la minimul din ultimii doi ani
Vineri, 07 Decembrie 2018
Vineri, 07 Decembrie 2018
Indicele preturilor la alimente FAO, care masoara modificarile lunare pentru un cos de cereale, oleaginoase, produse lactate, carne si zahar, a a scazut la 160,8 puncte luna trecuta, in scadere fata de 162,9 puncte in octombrie si cel mai redus nivel din mai 2016.
“In luna noiembrie, cotatiile internationale de pret pentru carnea de pasare, porcina si ovina au continuat sa scada, mai ales la carnea de ovine, in timp ce carnea de vita a recuperat scaderile. In ciuda cresterii cererii din Asia, preturile la ovine au scazut, datorita exportului masiv din Oceania. Pretul la carnea de pasare a scazut pentru a treia luna consecutiv, reflectand disponibilitatea unor mari livrari la export din principalele regiuni producatoare si restrictiile comerciale datorate influentei aviare. Carnea de pasare a ramas sub presiune si pentru ca cererea este slaba. In schimb, dupa cinci luni de declin, preturile la carnea de bovine au revenit usor, fiind sustinute de o cantitate redusa de produse spot si o cerere ferma din partea pietelor asiatice”, a anuntat Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine, Bovine si Porcine din Romania.
In noiembrie, doar indicele preturilor la zahar a crescut, cu 4,4% fata de luna octombrie, a precizat FAO.
Indicele preturilor la cereale a inregistrat in SUA a inregistrat o medie de aproape 164 de puncte in luna noiembrie, in scadere cu 1,1% fata de luna octombrie. Preturile uleiului vegetal au scazut pentru a 10-a luna consecutiv, cu 7,6% in noiembrie, la minimul a 12 ani.
Preturile la cereale s-au redus antrenate de evolutiile de pe piata orezului si a porumbului si a concurentei in crestere la export.
Pretul uleiului de palmier s-a diminuat considerabil, alimentat atat de stocurile mari din tarile exportatoare importante.
Soia si floarea-soarelui au resimtit recolta abundenta din SUA, UE si mai multe piete emergente si perspectivele pozitive de productie in regiunea Marii Negre.
Preturile produselor lactate au scazut cu 3,3% fata de luna octombrie, al saselea declin lunar.
FAO a anuntat ca productia globala de cereale in 2018/19 a fost de 2,595 miliarde de tone, in scadere usoara fata de prognoza anterioara si cu 2.4% sub productia record de anul trecut.
Prognoza FAO pentru productia mondiala de grau in 2018/19 a fost de 725,1 milioane de tone, cu 2,8 milioane de tone mai mica decat prognoza anterioara, reflectand estimarile reduse pentru recoltele din acest an in Turcia si in Federatia Rusa, a declarat FAO.
Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale la finele sezonului agricol, in 2019, este de 762 milioane de tone, neschimbata din noiembrie.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...