Preturile alimentelor au revenit pe crestere in luna martie, dupa mai multe luni de scadere
Luni, 08 Aprilie 2024
Luni, 08 Aprilie 2024
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In luna martie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 118,3 puncte, in crestere fata de nivelul de 117 puncte inregistrat in luna februarie. Potrivit FAO este vorba de prima crestere inregistrata in ultimele sapte luni.
Preturile internationale la alimente au scazut semnificativ dupa nivelul record atins in luna martie 2022, la inceputul invaziei rusesti in Ucraina, ambele state fiind mari exportatori mondiali de produse agricole.
Cresterea din luna martie a fost stimulata in primul rand de un avans de 8% al preturilor la uleiuri vegetale, in conditiile in care toate soiurile importante de ulei au inregistrat cresteri de preturi. Preturile produselor lactate au crescut cu 2,9% in luna martie, aceasta fiind a sasea luna consecutiva de crestere, impulsionate de cresterile de preturi la branza si unt. O crestere mai modesta, de 1,7%, a fost inregistrata la pretul carnii, sustine FAO, crestere care reflecta preturile mai mari la carnea de pasare, porc si vita.
Aceste cresteri au fost contrabalansate partial de o scadere cu 2,6% a preturilor la cereale si un declin de 5,4% al preturilor la zahar. Potrivit FAO, scaderea preturilor la cereale s-a datorat in primul rand declinului preturilor la grau, pe fondul concurentei puternice la export si al deciziei Chinei de a anula anumite achizitii. In contrast, preturile la porumb au crescut in luna martie, partial din cauza problemelor logistice din Ucraina.
Separat, FAO a dat, vineri, publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2023/24, pana la 2,841 miliarde de tone, pe fondul asteptarilor referitoare la productii mai mari de porumb si orez.
Tot vineri, FAO si-a ajustat estimarile privind productia mondiala de grau, in 2024, pana la 796 milioane de tone, de la 797 milioane de tone cat estima luna trecuta, pe fondul diminuarii estimarilor referitoare la recoltele de grau din UE si Marea Britanie din cauza conditiilor secetoase din unele zone.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...