Preturile alimentelor au ajuns in iunie la minimul ultimilor doi ani

Preturile alimentelor au ajuns in iunie la minimul ultimilor doi ani


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut in iunie la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, in urma declinului preturilor la uleiuri vegetale, zahar, cereale si lactate, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In iunie, acest indice a scazut la 112,3 puncte, comparativ cu luna precedenta, cand s-a inregistrat un nivel revizuit de 124 puncte. Valoarea din iunie este cea mai redusa inregistrata de indicele calculat de FAO dupa aprilie 2021 si face ca indicele general sa fie cu 23,4% sub maximul istoric atins in martie 2022, imediat dupa debutul invaziei rusesti in Ucraina.

 

Potrivit agentiei cu sediul la Roma, pretul cerealelor a inregistrat un declin de 2,1% in iunie, inregistrandu-se scaderi si la porumb, orz, sorg, grau si orez. De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 2,4% in iunie, comparativ cu luna precedenta, atingand cel mai redus nivel din noiembrie 2020, in urma declinului la uleiul de palmier si uleiul de floarea soarelui, care a compensat cresterea pretului la uleiul de rapita si de soia.

 

Si pretul mondial al zaharului calculat de FAO a scazut cu 3,2% in iunie, comparativ cu luna precedenta, fiind primul declin dupa patru luni de crestere consecutiva, in urma progreselor privind recolta din Brazilia si a cererii reduse de importuri.

 

In cazul lactatelor, s-a inregistrat o scadere de 0,8% in iunie, comparativ cu luna precedenta, iar pretul carnii nu s-a modificat.

 

Separat, FAO a dat vineri publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO prognozeaza ca, in 2023, productia mondiala de cereale ar urma sa fie 2,819 miliarde de tone, in crestere cu 1,1% comparativ cea din 2022.

 

Revizuirea in crestere este determinata de perspectivele mai bune privind productia globala de grau, care ar urma sa ajunga la un nivel de 783,3 milioane de tone.



Poti fi interesat si de