Pretul global al alimentelor, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Pretul global al alimentelor, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a crescut cu 2,1% in luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedenta, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna ianuarie 2015, ca urmare a cresterii cotatiilor la zahar dar si a preturilor la export pentru cereale si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

pret globalIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a crescut cu 2,1% in luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedenta, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna ianuarie 2015, ca urmare a cresterii cotatiilor la zahar dar si a preturilor la export pentru cereale si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2017, acest indice a ajuns la valoarea de 173,8 puncte, in crestere cu 3,7 puncte fata de valoarea din luna decembrie 2016 si cu 24,5 puncte (sau 16,4%) peste nivelul din luna ianuarie 2016.

FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2016 - 2017, pana la 2,592 miliarde tone, cu 15 milioane de tone (0,6%) peste estimarile din decembrie, pe baza unor recolte peste asteptari in Australia si Rusia. De asemenea, FAO si-a corectat estimarile privind stocurile mondiale de cereale la finele sezonului 2017 cu 11 milioane de tone pana la nivelul record de 681 milioane tone, cu 3% (20 milioane de tone) mai mult decat in sezonul precedent.



Poti fi interesat si de