Pretul de vanzare al porcului in viu, de doua ori mai mic decat pretul de productie

Pretul de vanzare al porcului in viu, de doua ori mai mic decat pretul de productie


Pretul de vanzare al porcului in viu a atins in aceasta saptamana cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape doua ori mai mic decat pretul de productie al unui kilogram de carne de porc, in timp ce pretul la raft a ramas neschimbat, avertizeaza asociatiile fermierilor din acest sector.

pretPretul de vanzare al porcului in viu a atins in aceasta saptamana cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape doua ori mai mic decat pretul de productie al unui kilogram de carne de porc, in timp ce pretul la raft a ramas neschimbat, avertizeaza asociatiile fermierilor din acest sector.

"Pretul de vanzare la poarta fermei a atins, saptamana aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic pret de vanzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce pretul la raft al carnii de porc a ramas neschimbat. Daca facem comparatie cu Franta, pretul unui kilogram de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. In plus, Franta poate vinde porc viu catre alte state membre, pe cand Romania nu are acest drept", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOPR).

Potrivit sursei citata de Agerpres, vanzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problema mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, cand piata a fost efectiv invadata de carne provenita din Polonia, Ungaria si Germania.

"Criza declansata de embargoul rusesc la carnea provenita din Uniunea Europeana face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 sa fie sumbre, aruncand fermierul roman intr-un marasm economic si existential fara precedent. Toate statele membre produc carne de porc. Piata rusa fiind inchisa, exista un razboi al vanzarilor in care fiecare stat lupta cu armele pe care le are. Noi ne punem intrebarea: Romania are arme pentru acest razboi? Cum este protejat fermierul roman fata de invazia de carne din statele membre?", apreciaza presedintele acestei asociatii, Mary - Eugenia Pana.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania solicita repozitionarea marilor retaileri fata de pretul foarte mic al porcului la poarta fermei si monitorizarea urgenta de catre Autoritatea de Concurenta a situatiei prezentate, care aduce atingere fermierului si consumatorului roman.

"Sa aplicam exemplul Frantei, stat al carui Guvern s-a aliat cu asociatiile si producatorii nationali, gasind parghiile legale pentru limitarea si chiar interzicerea in supermarketuri a comercializarii produselor alimentare cu origine straina", a adaugat presedintele asociatiei fermierilor.

Marti, Comisia Europeana sustinea ca a oprit tendinta de scadere a pretului carnii de porc in luna ianuarie, gratie succesului unei masuri de urgenta decisa de mini?trii Agriculturii din cele 28 de state membre, informeaza AFP.

"Declinul preturilor de la sfarsitul lui 2015 a fost franat iar o usoara crestere a preturilor a fost constatata in ultimele saptamani", a declarat pentru AFP o sursa din interiorul Comisiei. Potrivit acesteia, pretul carnii de porc a crescut cu 1% in prima jumatate a lunii ianuarie.

Executivul comunitar sustine ca aceasta stopare este o dovada a succesului inregistrat de programul de stocare in regim privat a carnii de porc, o masura de ajutor introdusa la data de 4 ianuarie "cu rezultate pozitive".

Anuntata inca din luna noiembrie, masura a permis retragerea de pe piata a aproximativ 90.000 de tone carne ?i produse din carne de porc, care au fost stocate pentru o perioada de cinci luni, a precizat o sursa din apropierea acestui dosar. Este vorba de o cantitate echivalenta cu 4,5% din carnea de porc procesata lunar la nivelul Uniunii Europene. Comparativ, un program identic lansat in luna martie 2015 a fost considerat un esec, in conditiile in care au fost stocate doar 60.000 de tone de carne si produse din carne de porc pentru o perioada de doua luni.

Un numar de patru state membre au participat masiv la programul de stocarea in regim privat a carnii de porc: Germania, Spania, Danemarca si Olanda. In schimb, in Franta s-a inregistrat un grad de participare redus, chiar daca crescatorii francezi de porcine inregistreaza dificultati.

Stocarea in regim privat a carnii de porc face parte din masurile anuntat la sfarsitul unei reuniuni extraordinare a ministrilor europeni ai Agriculturii din data de 7 septembrie 2015, cand a fost adoptat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a raspunde la criza prin care trece in prezent sectorul agricol.



Poti fi interesat si de