Pretul carnii de porc s-a stabilizat in Germania, pe fondul redeschiderii abatorului Tönnies

Pretul carnii de porc s-a stabilizat in Germania, pe fondul redeschiderii abatorului Tönnies


Pretul carnii de porc in viu s-a stabilizat in Germania saptamana aceasta, dupa recentele scaderi, piata fiind sustinuta de redeschiderea unuia dintre cele mai mari abatoare din tara, a anuntat Asociatia crescatorilor germani de porci, transmite Reuters.

Abatorul Tönnies si fabrica de ambalare a carnii din Rheda-Wiedenbrueck si-au reluat operatiunile saptamana trecuta, dupa ce au fost inchise aproape o luna, peste 1.500 de angajati, majoritatea romani, fiind testati pozitiv la coronavirus.

 

Inchiderea unitatii a dus la scaderea pretului carnii de porc deoarece fermierii au fost nevoiti sa-si vanda la pret redus animalele care urmau sa fie sacrificate.

 

Pretul unui kilogram de carne de porc a ramas nemodificat saptamana aceasta, la 1,47 euro, dupa redeschiderea abatorului Tönnies, a anuntat Asociatia crescatorilor germani de porci, de la 1,60 euro in urma cu patru saptamani, cand s-a inchis unitatea.

 

Oficialii din Germania au publicat miercuri un proiect de lege conform caruia companiile din domeniul ambalarii carnii vor fi obligate sa angajeze direct personal in abatoare, in loc sa subcontracteze activitatea, pentru evitarea aparitiei unor noi focare de coronavirus create de conditiile de lucru necorespunzatoare.

 

Abatoarele din Germania au fost criticate pentru utilizarea pe scara larga a angajatilor straini, in special est-europeni, care au contracte cu firme de intermediere. Acestia locuiesc de multe ori in conditii improprii, in spatii aglomerate si cu supraveghere necorespunzatoare, ceea ce accelereaza raspandirea coronavirusului in abatoare.

 

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a condamnat sistemul de “sub-sub-subcontractare”, in care intermediarii se bazeaza la randul lor pe alte subcontracte pentru a gasi personal.

 

Proiectul de lege propus de Heil si consultat de Reuters interzice subcontractarea in domeniile esentiale cum ar fi sacrificarea animalelor si procesarea carnii. Este permisa subcontractarea muncii doar in domenii conexe cum ar fi curatenia. De asemenea, se reglementeaza mai strict cazarea in comun a angajatilor si se stabileste o cota anuala de inspectii pe teren.

 

Sunt exceptate de la noile reguli macelariile familiale cu mai putin de 30 de angajati.

 

Focarul de coronavirus aparut la abator a declansat o dezbatere despre standardele din industria alimentara din Germania si dependenta sa de forta de munca reprezentata de straini, in special din Romania.



Poti fi interesat si de