Pretul carnii de porc in UE, in scadere de 15 saptamani consecutive

Pretul carnii de porc in UE, in scadere de 15 saptamani consecutive


Timp de 15 saptamani consecutive, pretul carnii de porc de pe piata UE a scazut constant. In acest interval, producatorii au pierdut in medie 30 de euro, reprezentand o scadere de 18% comparativ cu jumatatea lunii iunie a acestui an.

Deoarece China a redus cererea pentru importurile de carne de porc si Germania nu poate exporta inca pe alte piete importante din Asia din cauza problemelor cu pesta porcina, preturile au scazut sub media celor 5 ani, scrie EuroMeatNews.com.

 

Pana in ultima saptamana din septembrie, pretul mediu de referinta a scazut la 136,08 de euro / 100 kg. Pretul se situeaza cu aproximativ 45 euro sub nivelurile din 2019, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

 

"Cererea puternica de pe piata chineza care sustinea preturile in anii precedenti s-a slabit, iar perspectivele acestui comert sunt in continuare incerte. Ramane de vazut daca se poate mentine o productie mai puternica de carne de porc in China in acest an sau daca sacrificarile pe fondul ingrijorarilor provocate de PPA sau gradul de rentabilitate redus au dus la o crestere temporara a ofertei de carne de porc.

Diferenta dintre pretul mediu de referinta al UE si pretul din Marea Britanie a ramas deosebit de mare de la sfarsitul lunii august. Pretul din Marea Britanie a fost, in general, cu aproximativ 44 euro / 100 kg mai mare pe parcursul lunii septembrie, un nivel care nu a mai fost obtinut din 2015. Pentru unele state membre diferenta este chiar mai mare, inclusiv pentru furnizori majori de carne de porc pentru Marea Britanie. Cel mai recent pret inregistrat in Olanda este de numai 118,45 euro / 100 kg, cu 62 euro mai putin decat media din Marea Britanie. Produsele de pe piata UE sunt in prezent deosebit de competitive la pret cu carnea de porc britanica, iar acest lucru este posibil sa exercite o presiune suplimentara asupra preturilor", spune Bethan Wilkins, analist senior AHDB.



Poti fi interesat si de