Pretul carnii de pasare, in cadere libera la producatorii romani

Pretul carnii de pasare, in cadere libera la producatorii romani


Industria avicola din Romania ofera consumatorilor romani carne suficienta in aceasta perioada, la preturi "foarte bune", in scadere fata de cele inregistrate in perioada similara a anului trecut, acestea fiind influentate semnificativ de importurile masive de carne de pasare provenite din Polonia la "preturi derizorii", potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

pasare carneIndustria avicola din Romania ofera consumatorilor romani carne suficienta in aceasta perioada, la preturi "foarte bune", in scadere fata de cele inregistrate in perioada similara a anului trecut, acestea fiind influentate semnificativ de importurile masive de carne de pasare provenite din Polonia la "preturi derizorii", potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

"Avem carne suficienta pentru piata interna, nu se vinde cat am vrea noi desi pretul este foarte mic. Vindem la poarta fermei cu 6 lei kilogramul de carne de pasare in carcasa. Ca o medie, pe tot anul, am vandut pe kilogram cu un leu mai ieftin decat anul trecut. Ne-au omorat importurile la carnea de pasare, mai ales cele din Polonia. Aceasta tara produce foarte multa carne de pasare, de 5 ori mai mult decat noi, desi sunt numai de doua ori populatia noastra si bineinteles ca excedentul pe care il au din cauza embargoului cu Rusia il livreaza pe unde pot, inclusiv in Romania, dar la preturi derizorii. Noi banuim ca este o problema si pe partea de calitate", a declarat presedintele UCPR, Ilie Van.

Acesta a precizat ca vanzarile de carne de pasare in aceasta perioada se ridica la circa 30.000 de tone, "nu mai mult, pentru ca acum nu prea este momentul ei, ci al carnii de porc". In schimb, presedintele UCPR afirma ca industria avicola din Romania a reusit sa exporte anul acesta in jur de 80.000 de tone de produse cu valoare adaugata, in pofida importurilor masive de carne de pasare, exporturile fiind sustinute si de reducerea TVA la produsele alimentare, masura care a intrat in vigoare la 1 iunie 2015.

"Am crescut exporturile, atingem cam 80.000 de tone anul acesta, dar importurile sunt de 130.000 de tone. Insa noi exportam produse cu valoare adaugata mare, pretul mediu fiind de 2.400 de euro/tona, in timp ce importurile sunt la 1.200 euro pe tona, pentru ca se importa carne de slaba calitate. Consumatorul roman prefera produsul romanesc daca este corect etichetat, insa sunt firme romanesti care transeaza si ambaleaza carnea provenita din Polonia, scriu pe etichete ca sunt ambalate de acele firme, insa nu scrie nicaieri ca este produs in Polonia. Cred ca aici, la etichetare, trebuie facut urgent mai mult ca sa fie toti obligati sa scrie pe eticheta tara unde a fost produsa carnea de pasare. Consumatorul roman trebuie sa stie ce cumpara", a subliniat reprezentantul industriei avicole din Romania.

In opinia acestuia, reducerea TVA la alimente a fost gura de oxigen pentru industrie pentru ca s-au produs in plus 10.000 de tone de carne si produse din carne de pasare, cantitate care de altfel a si fost exportata. "Reducerea TVA ne-a ajutat foarte mult, daca nu era aceasta masura cred ca acum nu mai existam. In primul rand pentru ca am produs mai mult cu 10.000 de tone si am exportat mai mult cu 10.000 de tone. Practic, tot ceea ce am produs in plus am exportat. Reducerea TVA a fost gura de oxigen pentru industria avicola", a adaugat Ilie Van. In privinta oualor, vanzarile cresc cu 50% in luna decembrie pentru ca e si luna cozonacilor, romanii consumand pana la 180 de milioane de oua. "La oua vindem mai bine decat intr-o luna obisnuita pentru ca se mai fac si cozonaci. Vindem in jur de 160-180 de milioane de oua din fermele avicole in luna decembrie, cu 50% mai mult decat intr-o luna normala, iar pretul este cam acelasi cu cel de anul trecut, nu s-a schimbat, respectiv 0,28 - 0,30 lei pe bucata la poarta fermei", a adaugat Ilie Van.

Piata industriei avicole din Romania este estimata la circa 1,1 miliarde de euro. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR. In 2014, productia de carne de pasare in viu realizata in sistem industrial a fost de circa 435.000 de tone. Cei 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde de bucati.



Poti fi interesat si de