Pretul carnii de miel, in scadere


Exporturile de miei din Bistrita-Nasaud, principalul exportator din Transilvania dinaintea sarbatorilor pascale, au scazut la o treime fata de anul trecut.

pret mielExporturile de miei din Bistrita-Nasaud, principalul exportator din Transilvania dinaintea sarbatorilor pascale, au scazut la o treime fata de anul trecut.
In Mehedinti si in Alba, oierii se plang de pretul foarte mic cu care vand animalele si se gandesc sa abandoneze afacerea.

Judetul Bistrita-Nasaud, cel mai mare exportator de miei din Transilvania, cu peste 90.000 de miei vanduti catre tari din Europa, dar si din statele arabe, este la un pas de colaps dupa ce anul acesta exporturile au scazut la o treime, arata mediafax.ro.

Daca in anii trecuti, inaintea sarbatorilor pascale, din Bistrita-Nasaud plecau catre tarile europene, consumatoare de miei de lapte, peste 15.000 de animale, anul acesta au fost exportati doar o treime - putin peste 5.300 de capete, pana la finalul lunii martie.

Nu stim din ce motiv nu se mai cumpara miei de la noi. Nici Grecia, care era principalul importator, nici Italia, nici Croatia nu mai cumpara miei de la noi. In statele arabe este foarte scump sa transportam pentru ca avem foarte mari probleme cu turcii care nu ne lasa nici macar sa tranzitam tara lor cu camioanele incarcate cu miei, nicidecum sa cumpere de la noi. Problemele sunt foarte mari in acest domeniu. Foarte multi fermieri au hotarat sa abandoneze aceasta activitate, intrucat mieii nu se vand, a declarat corespondentului presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Bistrita-Nasaud, Ioan Cimpian.

Pretul de vanzare al mieilor in viu a scazut si el semnificativ in ultimii ani, fermierii spunand ca in acest an abia daca isi vor putea acoperi costurile de productie.

Pretul mieilor a scazut foarte mult. Daca in urma cu trei-patru ani pretul era de 12 lei in viu, a scazut apoi la 11 lei, anul trecut a ajuns la 10 lei si anul acesta kilogramul de miel se vinde cu 8 -9 lei, a mai spus Cimpian.

Fermierii din Alba sunt nemultumiti de banii pe care ii castiga din vanzarea mieilor si considera ca piata este supraincarcata din cauza ca exporturile au fost ingreunate ori nu s-au realizat.

Pretul carnii de miel in perioada premergatoare Pastelui este aproximativ acelasi cu cel de anul trecut, in conditiile in care iarna a fost mai friguroasa, iar cheltuielile mai mari, a declarat, pentru aceeasi sursa, dr. Horia Morutan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Alba.

Fermierii nu reusesc sa-si scoata banii. Numai in zona noastra nopti cu minus grade Celsius au fost de la sfarsitul lunii octombrie. Ganditi-va ca am avut iarna plina din noiembrie, ceea ce nu s-a intamplat de mult timp. Asta inseamna cheltuiala mai mare. Pe langa acest lucru nu s-a reusit sa se faca exporturi si, nerealizandu-se, omul este in deficit mare de bani. Este cu mieii acasa si nu isi poate acoperi cheltuielile, a spus dr. Horia Morutan.

In judetul Alba, inainte de Pasti, mieii vii se vand cu 10 lei kilogramul, in timp ce in supermarketuri si macelarii pretul kilogramului sacrificat variaza intre 20 si 25 de lei, preturile fiind asemanatoare cu cele de anul precedent.



Poti fi interesat si de