Presiuni multiple pe producatorii de carne de porc

Presiuni multiple pe producatorii de carne de porc


Sectorul de crestere a porcului a fost grav compromis in anul 2020, in primul rand din cauza restrictiilor de miscare in fermele comerciale, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane in gospodarii si, mai ales, de reaparitia focarelor in aceleasi locatii, a declarat Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Au cazut prada virusului si cateva ferme mari, populatia de mistreti s-a triplat, scazand astfel sansele sectorului suin, la care multi producatori au renuntat. Daca in anul 2019, productia de carne de porc acoperea 40% din necesarul de consum, la sfarsitul anului 2020 proportia a scazut drastic sub 27% - si fara sperante de bugetare a legii reproductiei la porc.

 

“La fel ca la pasare, Comisia Europeana nu s-a preocupat de ajutorarea producatorilor in aceasta perioada pandemica. Sunt producatori mari ca Spania, Germania, Ungaria, care lupta sa-si vanda marfa. Iar noi suntem gata sa cumparam de toate, de la toti, indiferent de calitate. Doua activitati au inflorit in 2020: achizitiile directe de carcasa porc de catre marile lanturi de magazine alimentare - carne pe care nu o controleaza nimeni, care au adus profituri imense acestora si o deteriorare constanta a pretului la producatorii nostri – si un comert infloritor cu porci vii din Ungaria, Germania - porci care au ajuns in abator la noi, sacrificati si consumati aici, dar au si constituit lanturi de comert ilegal in viu direct din camioane”, a precizat Mary Pana, pentru INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Daca in anul 2019, productia de carne de porc acoperea 40% din necesarul de consum, la sfarsitul anului 2020 proportia a scazut drastic sub 27% - si fara sperante de bugetare a legii reproductiei la porc.



Poti fi interesat si de