Presedintele Sindalimenta: Se incearca mentinerea preturilor la alimente in aceasta perioada

Presedintele Sindalimenta: Se incearca mentinerea preturilor la alimente in aceasta perioada


Producatorii romani vor pastra, cel putin in aceasta perioada, preturile actuale la alimente, oricum majorate deja cu 15-20%, chiar daca inregistreaza costuri suplimentare si influente semnificative din cauza scumpirii energiei, gazelor naturale si a nutreturilor, insa, incepand de anul viitor, va exista cu siguranta o actualizare a acestor preturi, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara - Sindalimenta, Dragos Frumosu.

'Oricum la o parte din alimente preturile au crescut. Nu este sfarsitul si sigur nu este o veste buna. La paine si produse de panificatie preturile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui in jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc inca nu s-a intamplat nimic, pentru ca mai erau stocuri. Discutam in primul rand despre carnea de porc din import, pentru ca noi importam cam 80 chiar 85%. Avand in vedere fenomenele care au fost in Germania si in alte state europene referitoare la pesta porcina africana si avand cantitati destul de mari, (...) s-a exportat carne de porc, incepand de acum cateva luni, chiar sub pretul de cost al fermierilor romani. Acest lucru i-a incurcat teribil de tare pe fermierii nostri care si asa se chinuiesc sa traiasca, sa ramana la suprafata, dar fenomenul nu a putut fi oprit, pentru ca discutam de o piata libera. Probabil o crestere la carnea de porc s-ar putea vedea abia dupa 1 ianuarie si va fi cam de 10%, pentru ca orice majorare a preturilor pe fondul puterii de cumparare scazute a romanilor va conduce la scaderea vanzarilor', a declarat Dragos Frumosu.

 

In opinia sa, producatorii vor incerca sa pastreze 'cat pot' preturile actuale la alimente, desi in unele sectoare influenta majorarii preturilor la energie, combustibili si nutreturi in costuri este si de 60%.

 

Potrivit sursei citate, ianuarie este o luna mai slaba in vanzari la carne si preparate din carne, deoarece oamenii mai au rezerve dupa achizitiile facute in preajma sarbatorilor, dar de la 1 februarie tot ceea ce inseamna aceste influente in costurile unui produs alimentar se vor resimti mult mai mult.

 

'Eu cred ca in panificatie, in afara de cresterea de 15-20% pana in acest moment, se va adauga mai mult ca sigur 10-15% si aici cresterile reale, influentate de tot ceea ce se intampla, conduc undeva spre 60%. Este foarte mult. Daca urmarim evolutia din anii anteriori a pretului la produsele alimentare - si ma refer strict la producatorii romani - acestia nu au scumpit decat in momentul in care nu au mai putut respira. Ori, lucrul acesta se va intampla categoric dupa 1 ianuarie', a explicat liderul Sindalimenta.

 

Frumosu sustine ca statul ar trebui sa ia niste masuri de compensare, care sa anuleze o parte din aceste cresteri de preturi, facand referire in primul rand la anumite masuri de relaxare fiscala, precum reducerea taxelor pe salarii. Totodata, el mai sustine reducerea in continuare a TVA la produsele alimentare si introducerea unor grile de impozitare.

 

In opinia liderului Sindalimenta, ar trebui indreptata atentia si catre micul producator, astfel incat sa existe forme de a-l stimula sa intre intr-o forma asociativa, pentru ca 'singur nu rezista pe piata'.



Poti fi interesat si de