Premierul Marcel Ciolacu anunta reluarea exportului si tranzitului cu carne si animale vii in Turcia

Premierul Marcel Ciolacu anunta reluarea exportului si tranzitului cu carne si animale vii in Turcia


Premierul Marcel Ciolacu a anuntat marti, de la Ankara, ca se reiau exporturile si tranzitul cu carne si animale vii in Turcia.

"O decizie foarte importanta de mare impact pentru fermierii romani se refera la reluarea exporturilor si tranzitului cu carne si animale vii in Turcia. Este o oportunitate uriasa pentru producatorii romani de a avea acces la o piata imensa, dar in acelasi timp vor putea stabili rute comerciale solide si cu alte zone de interes din regiune si Orientul Mijlociu", a spus Marcel Ciolacu intr-o declaratie comuna cu presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

 

Conform datelor ANSVSA, Romania a exportat in 2022 peste 1,56 milioane de bovine si ovine vii in tari din afara spatiului comunitar, Iordania, Arabia Saudita si Israel fiind primele destinatii pentru animalele romanesti. Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate in tari terte, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete, iar 99.526 bovine.

 

Potrivit Deutsche Welle, aceeasi ANSVSA a trecut prin nenumarate scandaluri in ultimii ani datorita conditiilor extreme la care sunt supuse animalele in transportul catre tarile de destinatie. In 2019, 14.000 de oi s-au inecat in largul litoralului romanesc al Marii Negre. Autoritatile nu s-au deranjat sa amelioreze conditiile de transport ale animalelor exportate, daramite sa stopeze complet procesul, arata Animals International - organizatia pentru drepturile animalelor. Din contra, Romania si-a consolidat pozitia devenid cel mai mare exportator din Uniunea Europeana de animale vii catre tarile extra-comunitare.

 

Numeroase rapoarte ale Comisiei Europene au atras atentia asupra actelor de cruzime la care autoritatile romane supun animale de ferma in transportul lor in special catre tarile din Golful Persic. Unul dintre rapoarte vorbeste despre animalele care trebuie sa suporte temperaturi care depasesc chiar si 60 de grade Celsius, despre lipsa informatiilor privind starea de sanatate a animalelor, despre absenta apei si mancarii, despre supraincarcarea si aglomerarea excesiva a navelor si lipsa oricarui spatiu pentru animalele care trebuie sa indure aceste conditii chiar si cate trei saptamani pana la destinatie. Un alt audit, tot al Comisiei Europene, spune ca navele inregistrate in Romania si utilizate pentru exporturile de animale vii sunt complet neadecvate bunastarii si supravietuirii animalelor pe mare.



Poti fi interesat si de