Premierul Ludovic Orban: Seful ANSVSA are zilele numarate

Premierul Ludovic Orban: Seful ANSVSA are zilele numarate


"Neglijenta crasa" si "modul criminal" in care a tratat pesta porcina africana sunt doar doua dintre acuzatiile pe care noul Executiv i le aduce presedintelui Autoritatii Nationale, Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu.

"Are zilele numerate. Evident ca derulam o procedura pentru a identifica un candidat serios care sa preia raspunderea conducerii ANSVSA. Cand il vom decide, il vom schimba", a spus premierul Ludovic Orban.

 

El a subliniat ca a i-a solicitat ministrului Agriculturii sa-l invite si pe presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, la MADR, pentru ca "din pacate exista un risc important care sa afecteze Romania ca urmare a nerespectarii planului de actiune privind combaterea pestei porcine africane".

 

Intrebat care vor fi masurile care urmeaza sa fie luate pentru stoparea extinderii pestei porcine africane, Orban a raspuns: "Vrem sa tratam cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea trebuie sa incepem un dialog foarte apasat cu institutiile Uniunii Europene".

 

"Din pacate, Romania inregistreaza 80% dintre cazurile de pesta porcina africana, ceea ce arata foarte clar o neglijenta crasa, daca nu chiar o rea vointa in prevenirea si ulterior in combaterea pestei porcine. Deocamdata ministrul Agriculturii a plecat. Va pleca si presedintele ANSVSA. In masura in care se vor constata si alti responsabili vor pleca si ei, iar daca au si o alta forma de raspundere decat cea administrativa sau politica sunt convins ca noii conducatori de institutii vor face tot ce depinde de ei pentru a se constata aceasta raspundere. In ceea ce ne priveste pe noi, vrem sa tratam cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea, trebuie sa incepem un dialog foarte apasat cu Comisia, cu institutiile UE, si sa fim seriosi daca ne-am angajat cu un plan de actiune cu masuri clare, cu termen clare, trebuie sa ne tinem de cuvant pentru ca altfel primim interdictie de a iesi pe piata europeana. Acesta este riscul care ne paste in momentul de fata", a precizat premierul.

 

El sustine ca Romania se afla in aceasta situatie din cauza "modului criminal in care a fost tratata aceasta pandemie".

 

"Si asa sectorul de suine este subdezvoltat si mult sub potentialul real pe care il are, ca nu poate asigura din consum intern decat 40% din necesarul pe piata, dar neglijenta crasa fata de avertismentele primite din timp privitoare la riscul aparitiei pestei porcine, iar ulterior modul criminal in care a fost tratata aceasta pandemie, ne-a adus in situatia asta. Vom lua masurile care se impun si cu siguranta ceea ce vom stabili ca facem aia vom face", a adaugat Ludovic Orban.

 

In cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament din 29 octombrie, Adrian Oros anunta ca va cere premierului schimbarea conducerea ANSVSA in primele zile dupa preluarea mandatului, pentru ca a demonstrat in doi ani de zile ca nu poate face fata de cand pesta porcina africana "evolueaza salbatic la noi in tara".

 

Premierul a fost prezent miercuri la preluarea mandatului de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de catre Nechita-Adrian Oros.Poti fi interesat si de