Premierul Bulgariei da vina pe turistii romani pentru raspandirea pestei porcine
Luni, 05 August 2019

Luni, 05 August 2019
Seful guvernului de la Sofia a invocat lipsa educatiei, in conditiile in care "romanii – sustine el – arunca resturile alimentare pe marginea drumurilor, fara sa foloseasca pubelele de gunoi". "Merg, mananca, arunca" a spus Boiko Borisov.
Acesta a sustinut ca, zilnic, aproximativ 5.700 de autovehicule romanesti intra in Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunare, de la Giurgiu-Ruse, si ca acestea poarta vina raspandirii pestei porcine.
Afirmatiile au fost facute pe 2 august, la o reuniune de urgenta a factorilor responsabili din domeniul autoritatii sanitar veterinare cu crescatorii de porci din Nordul tarii. Intalnirea a avut loc la Pazardjik.
La sfarsitul lunii iulie, seful autoritatii sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anuntase ca responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane in Nordul Bulgariei sunt porcii mistreti din Romania, care trec Dunarea.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reactionat la declaratiile premierului bulgar Boiko Borisov, potrivit caruia "turistii romani care ajung in Bulgaria sunt principalii responsabili pentru raspandirea pestei porcine africane". MAE catalogheaza afirmatiile drept "nefericite" si atrage atentia ca turistii romani contribuie substantial la PIB-ul Bulgariei.
"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru a raspunde la afirmatiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem sa nu ne manifestam surprinderea si dezamagirea pentru modul in care premierul bulgar s-a referit la turistii romani, mai ales in conditiile in care acestia contribuie substantial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
"Intelegem pe deplin importanta acestor fonduri pentru mentinerea activitatilor din agricultura s...
''In data de 17 iunie 2025, pentru prima data pe teritoriul Romaniei, a fost confirmata prezenta ...
Specialistii au lansat aceasta idee in cadrul celei de-a cincea editii a F&B Innovation Camp,...