Porcii dintr-un sat din Botosani, sacrificati din cauza virusului PPA

Porcii dintr-un sat din Botosani, sacrificati din cauza virusului PPA


Doua treimi din porcii din Pomarla din judetul Botosani au fost sacrificati in gospodarii dupa aparitia focarelor de pesta porcina africana, a anuntat primarul comunei, Dumitru Chelariu.

Potrivit acestuia, oamenii au reactionat imediat taind animalele, pe fondul lipsei de incredere in autoritati si de teama ca nu vor fi despagubiti.

 

"Reactia oamenilor a fost imediata si peste posibilitatile noastre de intelegere, pentru ca, in prima seara, dupa ce s-a anuntat in media acest virus, doua treimi din porcii din comuna Pomarla au fost sacrificati. Va dau un exemplu: Directia Sanitar-Veterinara intreprinde inventariere din casa in casa impreuna cu angajatii nostri si, de circa trei zile, la 30 de case s-au mai gasit zece porci, scroafe gestante sau purcei mici. Vom comunica la sfarsit rezultatul inventarierii, dar, dupa o estimare asa initiala, cred ca doua treimi s-au sacrificat. Si aud ca si in comunele invecinate, Ibanesti, Hiliseu-Horia, acelasi lucru s-a intamplat. Asa reactioneaza oamenii la neincredere. Nu au incredere in autoritati, nu au incredere in despagubiri. Oamenii au propria abordare, propria lor putere de intelegere", a afirmat Chelariu.

 

Primarul din Pomarla a sustinut ca nu este de acord cu actiunile populatiei, insa a punctat ca autoritatile nu pot interveni.

 

"Din pacate, populatia a intreprins aceste actiuni gresite, sa spunem asa, pentru ca virusul se poate pastra in aceste gospodarii, chiar daca, in momentul acesta, animalul sau carnea nu pleaca nicaieri. Pe viitorul apropiat, poate izbucni din nou virusul in aceste gospodarii", a subliniat Dumitru Chelariu.

 

Primul focar de pesta porcina africana la un porc domestic a fost descoperit saptamana trecuta la doua animale de la Ocolul Silvic al Liceului Teoretic "Anastasie Basota" din Pomarla. Ulterior, boala a fost identificata si la doi porci din gospodaria privata a ingrijitorului de la ocolul silvic respectiv.



Poti fi interesat si de