Porci transportati ilegal, confiscati si eutanasiati

Porci transportati ilegal, confiscati si eutanasiati


Inspectorii sanitar-veterinari din Alba, judet in care, in premiera, saptamana aceasta a fost confirmat virusul pestei porcine africane, au confiscat, eutanasiat si neutralizat opt porci transportati ilegal, fara documente sanitare-veterinare de provenienta si care sa ateste starea de sanatate a acestora.

"Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba vor lua masuri drastice pentru prevenirea aparitiei altor focare de Pesta Porcina Africana (PPA) si vor sanctiona persoanele care achizitioneaza purcei din locuri afectate de boala sau necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie), fara documente sanitare veterinare de transport si fara documente care sa ateste starea lor de sanatate", se arata in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, DSVSA Alba a fost notificata de catre agenti de politie cu privire la existenta unui transport ilegal de suine, autovehiculul fiind oprit pe DJ 107, pe raza comunei Daia Romana.

 

"In mijlocul de transport se aflau opt porci, iar conducatorul auto nu a putut prezenta documente sanitare veterinare de provenienta si care sa ateste starea de sanatate a acestora, fiind sanctionat contraventional cu o amenda in valoare de 2.400 de lei. Sanctiunea a fost aplicata pentru ca nu s-a putut demonstra trasabilitatea animalelor detinute, pentru absenta documentelor prevazute de legislatia sanitara veterinara, respectiv: crotalie, certificat de sanatate eliberat de medicul veterinar imputernicit, certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de miscare si aviz de miscare interjudetean. Porcii au fost confiscati, eutanasiati si neutralizati", precizeaza DSVSA Alba.

 

Avand in vedere impactul la nivel economic si social pe care il are acest virus, DSVSA Alba va intensifica verificarile pentru prevenirea aparitiei PPA pe teritoriul judetului, iar persoanele care nu respecta legislatia sanitara vor fi sanctionate conform legii.

 

Prezenta PPA a fost confirmata la doi porci dintr-o gospodarie din comuna Vidra, sat Goiesti, in Muntii Apuseni.

 

"Autoritatile sanitare veterinare vor depune toate diligentele necesare astfel incat focarul sa fie stins si sa previna aparitia altora. (...). Solicitam crescatorilor de animale sa nu procedeze la achizitii de porcine neidentificate prin crotalii si fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice miscare a porcinelor, din exploatatiile de origine catre alte locatii, se poate efectua doar dupa anuntarea, in prealabil, a medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala", mai transmite DSVSA Alba.Poti fi interesat si de