Polonia sacrifica 200.000 de mistreti in lupta cu pesta porcina

Polonia sacrifica 200.000 de mistreti in lupta cu pesta porcina


Polonia a decis sacrificarea a circa 200.000 de porci mistreti pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, masura neagreata insa de unele organizatii ecologiste, transmite agentia EFE.

Ministerul polonez al Agriculturii si Mediului a amintit ca mistretii transmit virusul pestei porcine africane si adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implica un risc semnificativ de propagare a virusului.

 

Insa decizia guvernului de la Varsovia a provocat proteste din partea grupurilor ecologiste si a expertilor in biologie, care sustin ca ar fi putine cazurile in care pesta porcina africana este transmisa de mistreti si ca principala cauza de propagare a acestei virus ar fi reprezentata de conditiile sanitare precare din fermele de porci.

 

Partidul Verde a convocat si o manifestatie in fata parlamentului polonez pentru a protesta impotriva acestei masuri ce permite vanatorilor locali sa impuste mistreti.

 

Guvernul de la Varsovia a luat in calcul anul trecut posibilitatea de a ridica un gard la granita cu Ucraina si Belarus pentru a impiedica patrunderea pe teritoriul polonez a mistretilor purtatori ai virusului, masura ce nu a fost insa pusa in practica.

 

De la aparitia pestei porcine africane in Polonia, in anul 2014, au fost identificate peste o suta de focare de infectie in ferme situate mai ales in provinciile Podlasia, Lublin si Masovia, in estul tarii, fiind descoperiti si aproximativ 500 de mistreti infectati.

 Poti fi interesat si de