Planificare in loc de actiune pripita
Marti, 25 Octombrie 2022
Marti, 25 Octombrie 2022
Calitate de top, prospetime garantata, livrare just in time – toate acestea la cel mai avantajos pret. Clientii producatorilor de carne sunt exigenti. Procesele de productie devin si ele tot mai complexe, deoarece consumatorii finali cer o varietate mare de produse cu gusturi, ingrediente si ambalaje diferite, iar intervalul de timp dintre receptionarea comenzilor si livrarea produselor devine tot mai scurt. Nu de putine ori trebuie intercalate comenzi urgente, situatia devenind rapid tensionata: care comanda trebuie fabricata prima? Avem suficiente materii prime in depozit? Cat de mult mai functioneaza liniile de ambalare? Se intelege de la sine ca niciun om nu poate detine intregul control asupra acestei situatii, tinand cont de multitudinea variantelor.
Trebuie incluse toate domeniile
Instrumentele de planificare traditionale reusesc cu greu sa compenseze efectele decalajelor pe termen scurt sau ale perioadelor de nefunctionare neplanificate ale utilajelor si instalatiilor. Sistemele de planificare si coordonare a productiei asistate IT sunt mult mai precise si flexibile. Ideal ar fi ca fabricile sa nu utilizeze solutii insulare, ci un program integrat in sistemul ERP, deoarece doar sistemul ERP, in calitate de pilon de date, poate integra complet in procesul de planificare toate domeniile importante precum aprovizionarea, managementul depozitului, planificarea necesarului, desfacerea sau productia.
Alte criterii importante pe care trebuie sa le indeplineasca sistemul de planificare a productiei:
- Acesta are grija ca materiile prime, auxiliare si operationale sunt planificate la nivel optim si ca materiile prime corecte sunt disponibile la calitatea corecta, la momentul corect si la utilajele corecte.
- Acesta faciliteaza atat planificarea grosiera, cat si planificarea detaliata.
- Sistemul planifica ordinea optima de productie a comenzilor, pentru a rezulta timpi de echipare cat mai mici. Factori ce influenteaza decisiv planificarea ordinii sunt culoarea, granulatia si ingredientele (alergeni/OMG), precum si specificatiile fabricii.
- Sistemul trebuie sa dispuna de instrumente flexibile, pentru a integra eficient modificarile survenite din scurt.
- Acesta are grija sa existe un grad de incarcare ridicat si constant pe toate treptele de fabricare si in toate sectiile individuale.
- Comenzile de mentenanta trebuie de asemenea planificate.
- Sistemul asigura optimizarea economiei interne a depozitelor.
Solutia software orchestreaza productia
In afara de aceste aspecte de tip „must-have“ este de asemenea esential ca solutia software sa dispuna de scenarii de planificare diferite, putand abia apoi orchestra in mod optim productia si lasand totodata un grad de flexibilitate suficient pentru planificatori.
Planificarea productiei in CSB-System ofera utilizatorilor scenarii de planificare pe termen lung, mediu si scurt. Cu instrumentul de planificare ultraflexibil pot fi planificate, organizate si coordonate in mod optim toate resursele de productie precum om, utilaj si material, chiar si in conditii dificile, aparute ca urmare a comportamentului de comanda volatil si a enormei varietati a unitatilor. Iar asta inseamna prospetime, descongestionarea optima a utilajelor si rulaj mai eficient – asadar disponibilitate de livrare ridicata.
Prin intermediul matricei de planificare configurabile individual se conecteaza informatiile relevante precum comenzi, cantitati disponibile, liste de repere, restrictii si proceduri cu dimensiunile temporale si se afiseaza sub forma de matrice clara. Indiferent ca este pe termen lung, mediu sau scurt – planificarea se bazeaza intotdeauna pe acelasi program. De regula, procesul se desfasoara de-a lungul a trei etape: mai intai se creeaza matricea de planificare, planificatorul, respectiv dispecerul poate apoi revizui cantitatea de productie calculata, iar la final se pregateste planul de productie pentru treptele urmatoare, in procesul de planificare.
Dependentele devin vizibile
La finalul procesului de planificare, doar cateva intrebari raman fara raspuns: comenzile de productie sunt repartizate automat pe utilaje si linii din productie si ambalare, iar personalul este incadrat automat dupa calificare si disponibilitate. Este acesta planul perfect? Nici pe departe, deoarece planul perfect nu exista: sarbatorile, promotiile si, nu in ultimul rand, conditiile atmosferice au o influenta covarsitoare asupra vanzarilor si totodata in mod direct asupra planificarii productiei. Spre exemplu debutul brusc al verii inseamna un volum ridicat de mancaruri usoare, produse pentru gratar si bauturi racoritoare. Daca dimpotriva este mai rece decat in mod normal, este posibil sa se cumpere mai multe fripturi de vita.
In acest caz este bine ca solutia software sa includa in planificare nu doar datele din trecut, ci si sa fie suficient de flexibila, pentru a modifica planificarea. Unul din cele mai mari avantaje ale solutiei CSB de planificare a productiei consta in vizualizarea dependentelor – in baza metodei de fabricare, a gradului de incarcare a utilajelor, a personalului sau a produselor insesi. Sunt depistate rapid pana si deficitele si excedentele, precum si intarzierile din productie, astfel ca echipa de coordonatori poate lua din timp masuri de contracarare.
S-au rezolvat toate asa cum a fost planificat?
O buna planificare asigura deja jumatate din reusita, spune un proverb. Insa cel mai bun plan din lume nu ajuta la nimic, daca la final lucrurile se fac pe dos. Din acest motiv recomandam neaparat organizarea planificarii productiei in combinatie cu inscrierea datelor operationale. Doar in acest fel este posibil pentru responsabilii de productie sa obtina un feedback de incredere simultan, sub forma unei comparatii nominale-reale – atat in birou, cat si pe teren. Datorita monitorizarii productiei in timp real, acestia pot interveni cu promptitudine, dar pot de asemenea obtine cunostinte importante, pentru a putea optimiza procese de fabricatie pe termen lung, configura proceduri eficiente si reduce rebuturile.
Date contact CSB-System Romania SRL
Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com
Articol publicat in editia cu numarul 84 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...
Pentru a indeplini standardele de calitate ridicate, produsele inalt-calitative de la Feyel &...
Beneficii: 1. Montaj stabil: Sistemul de conectare etans cu fixari ascunse permite montarea rap...