Plafonarea preturilor la alimentele de baza a fost prelungita pana la sfarsitul anului

Plafonarea preturilor la alimentele de baza a fost prelungita pana la sfarsitul anului


Camera Deputatilor a adoptat, marti, Ordonanta de urgenta privind limitarea adaosului la alimentele de baza, aproband un amendament potrivit caruia masura va fi prelungita pana la 31 decembrie 2024.

Ordonanta de urgenta 5/2024 modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.67/2023, in vederea prelungirii masurii cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pana la data de 31 martie 2024.

 

"Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pana la data de 31 decembrie 2024", au stabilit deputatii, adoptand, in acest sens, un amendament al PSD, PNL si AUR aprobat de Comisia de agricultura.

 

Textul adoptat mai prevede ca, prin ordin comun al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si al presedintelui Consiliului Concurentei, se va institui un mecanism de monitorizare a preturilor produselor agricole si alimentare.

 

Lista produselor agricole si alimentare al carui adaos comercial este limitat cuprinde: paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati, lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT, branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame, faina alba de grau "000" pana la 1 kg, malai pana la 1 kg, oua de gaina calibrul M, ulei de floarea-soarelui pana la 2 l, carne proaspata pui, de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti albi vrac, zahar alb tos pana la 1 kg, smantana - 12% grasime, unt pana la 250 grame, magiun pana la 350 grame.

 

Potrivit unui comunicat transmis de PSD, decizia de prelungire a acestei masuri a fost luata "in urma numarului mare de solicitari din partea cetatenilor pentru mentinerea limitarii adaosului comercial la alimentele de baza".

 

Aceasta este "cea mai buna dovada a eficientei masurii promovate de PSD", mai sustin social-democratii.

 

"Chiar daca in urma limitarii adaosului comercial s-au manifestat in continuare unele variatii sezoniere ale preturilor la alimente (intrucat nu s-a plafonat pretul final, ci doar marja adaugata de comercianti la preturile producatorilor stabilite in conditii concurentiale), este evident ca masura a oprit specula din piata si a stabilizat preturile la produsele alimentare, contribuind totodata la temperarea inflatiei generale. PSD considera ca in contextul incertitudinilor economice si geopolitice externe este necesar sa existe un mecanism de protectie sociala care sa asigure stabilitatea preturilor la produsele de stricta necesitate pentru un trai decent", se mai arata in comunicatul PSD.

 

Camera Deputatilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.



Poti fi interesat si de