Pierderi economice importante pentru crescatorii de bovine

Pierderi economice importante pentru crescatorii de bovine


Crescatorii de bovine din Romania se tem ca boala limbii albastre le va provoca pierderi economice importante, din cauza restrictiilor la export impuse de unele state.

blue-blue1Crescatorii de bovine din Romania se tem ca boala limbii albastre le va provoca pierderi economice importante, din cauza restrictiilor la export impuse de unele state.


Nu este insa exclus ca din cauza bolii si primul lot de Baltata Romaneasca catre China sa plece cu o intarziere de cateva luni, daca nu cumva chiar sa fie amanat, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Acesta mai spune ca in piata achizitiile de vitei si de oi sunt practic blocate, iar animalele care trebuiau sa ajunga, in special, in tarile arabe vor trebui sa fie tinute in ferme, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru crescatori.

Dup? cum arata pe harta, putem discuta ca tot sudul Romaniei este inchis, ceea ce va crea probleme si presiune pe fermieri, Pierderile economice sunt destul de importante, mai ales ca vine si perioada de stabulatie si tineretul pleca la export. La momentul actual, totul este blocat, pentru ca firmele care colectau aceste animale nu mai cumpara nimic. La Holstein, taurasii care inainte erau livrati in afara, acum trebuie sa fie alaptati, iar pentru carne alba, vitelul nu mai poate fi cumparat dupa ce a fost alaptat, in conditiile in care in general nu prea exista cerere pentru Holstein pe piata, a precizat Franc.

Presedintele crescatorilor de bovine sustine ca impactul acestor restrictii nu se va vedea imediat pe piata, deoarece animalele vor fi ?inute in ferme. Cei care vor suferi vor fi insa crescatorii care vor avea costuri suplimentare.

Claudiu Franc afirma ca pericolul raspandirii bolii limbii albastre este mai mare la ovine pentru ca acestea stau mai mult timp pe pasune. In fermele de vaci, in schimb, se pot organiza mult mai usor dezinsectii.

Zona de protec?ie care se instituie ?i n care circula?ia animalelor este interzisa este de 150 km de la marginea focarului.

Consiliul Stiintific al ANSVSA s-a reunit miercuri pentru a analiza evolutia cazurilor de Boala Limbii Albastre in Romania, masurile intreprinse de ANSVSA si conduita care trebuie urmata in viitor.

Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 12 judete unde exista focare este de 0, 011%, potrivit unui comunicat al ANSVSA.



Poti fi interesat si de