Piata mondiala a carnii, reconfigurata sub presiunea pestei porcine din China

Piata mondiala a carnii, reconfigurata sub presiunea pestei porcine din China


China trebuie sa inlocuiasca milioanele de porci ucisi de pesta porcina agricana, ceea ce urca preturile, afacerile si profiturile producatorilor de carne din Europa si America de Sud, reconfigurand pietele mondiale ale carnii de porc, vita si pui la nivel mondial, transmite Reuters.

Uniunea Europeana, al doilea mare producator de carne de porc din lume dupa China, a marit vanzarile catre statul asiatic, dat poate acoperi doar o parte din deficitul provocat de pesta porcina. Argentina si Brazilia au aprobat noi planuri de expert pentru a satisface cererea si vand carne de vita si de pui, precum si carne de porc. Producatorii americani sunt afectati in sschimb de tarifele impuse de Beijing.

 

Alte state asiatice sunt la randul lor gata sa creasca importurile, pentru ca si ele se confrunta cu focare de pesta porcina. Vietnam, Filipine, Coreea de Sud si de Nord, Laos, Myanmar si Cambodgia fac eforturi sa aduca sub control boala care este mortala pentru porci dar care nu este daunatoare pentru oameni.

 

”Sunt vesti foarte bune pentru cei implicati in procesare si au licente de export in China”, a declarat Justin Sherrard, analist la Rabobank.

 

Intre procesatorii majori de carne de porc din Uniunea Europena se afla Danish Crown, Tonnies Group si Vion Food Group, dar piata este fragmentata, cu multi producatori mici si mijlocii.

 

Deficitul de carne de porc de pe piata chineza a fost agravat de apropierea anului nou chinezesc, la sfarsitul lui ianuarie, cand carnea de porc, in special chiftelutele de porc, au un rol major in oferta alimentara.

 

Danish Crown, unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din Europa, a anuntat ca a avut loc o crestere clara a cererii din China, inaintea anului nou, si ca este optimist in privinta perspectivei anului 2020.

 

Grupul agricol chinez COFCO a anuntat in aceasta saptamana ca a comvenit achizitia de carne de porc in valoare de 100 de milioane de dolari de la Danish Crown, in 2020, pentru a atenua deficitul de pe piata interna.

 

Rabobank estimeaza ca efectivul de porci din China, cel mai mare din lume, a scazut la jumatate in primele opt luni ale anului 2019, fiind probabil sa scada cu 55% pana la sfarsitul acestui an.

 

Multe fabrici de carne din Argentina si Brazilia au primit recent aprobari pentru exporturi in China, de carne de vita, porc si pui.



Poti fi interesat si de