Petre Daea va prezida lucrarile reuniunii Consiliului AgriFish
Luni, 15 Aprilie 2019
Luni, 15 Aprilie 2019
Principalele teme aflate pe agenda Consiliului vizeaza Pachetul de reforma a PAC post 2020, Regulamentul privind planurile strategice in domeniul PAC - schimb de opinii cu privire la arhitectura verde, cercetarea si agricultura, informeaza ministerul de resort.
"In cadrul Consiliului vor avea loc informari din partea Comisiei si schimburi de opinii cu privire la urmatoarele problematici: o planeta curata pentru toti - o viziune strategica pe termen lung pentru o economie neutra din punct de vedere al climei - abordare din punct de vedere al aspectelor agricole, situatia pietei, Grupul operativ pentru Africa rurala (GOAR), Declaratia privind un viitor digital inteligent si durabil pentru agricultura europeana si zonele rurale europene", se mentioneaza in comunicatul MADR.
In data de 2 aprilie, seful de la Agricultura anunta ca unul dintre obiectivele cele mai importante ale Politicii Agricole Comune pentru care a militat Romania, respectiv eliminarea plafonarii obligatorii, a avut castig de cauza in comisia pentru agricultura din Parlamentul European.
"Politica Agricola Comuna 2021 - 2027 este pe un drum bun privind Romania si privind fermierii romani si nu numai. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Politicii Agricole Comune pentru care Romania a militat in toate structurile europene astazi a avut castig de cauza in comisia pentru agricultura din Parlamentul European, unde, prin votul dat, s-a eliminat plafonarea obligatorie. Noi am propus un amendament si din fericire am avut castig de cauza. Este o bucurie formidabila pentru fermierii romani, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici", a spus Daea.
De asemenea, potrivit ministrului, s-a aprobat o convergenta progresiva prin care Romania este avantajata prin cresterea subventiei la unitatea de suprafata.
"Sunt lucruri foarte bune care ne dau curaj si sunt de remarcat pentru ca se realizeaza pe perioada Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Deci, un succes pentru perioada asta ca de altfel si altele, intrucat in domeniul agriculturii fata de patru dosare programate a fi inchise au fost inchise noua si am inaintat foarte mult privind Politica Agricola Comuna", a adaugat seful de la Agricultura.
Romania nu a sustinut plafonarea platilor directe pe considerentul ca acest lucru va afecta grav fermele mari ce respecta standardele de mediu, iar acestea vor pierde in competitivitate in raport cu importurile din tarile terte.
De altfel, fermierii din Romania si din alte sase state din Regiunea celor Trei Mari au semnat in decembrie un document privind pozitia acestor tari in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele masuri sustinute de tarile semnatare fiind marirea bugetului PAC, uniformizarea subventiilor, renuntarea la plafonarea subventiilor si pastrarea patrimoniului si gestionarea pamantului. Documentul a fost transmis Comisiei Europene si comisarului pe agricultura Phil Hogan.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...