Petre Daea a explicat importanta programului "Carne de porc din fermele romanesti"

Petre Daea a explicat importanta programului "Carne de porc din fermele romanesti"


Romania trebuie sa obtina acordul din partea Comisiei Europene pentru programul "Carne de porc din fermele romanesti", aprobat saptamana trecuta in Parlamentul Romaniei. In acest sens, ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a transmis comisarului european Phil Hogan o scrisoare cu explicatii "de ce este necesar acest program".

daea carne poRomania trebuie sa obtina acordul din partea Comisiei Europene pentru programul "Carne de porc din fermele romanesti", aprobat saptamana trecuta in Parlamentul Romaniei. In acest sens, ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a transmis comisarului european Phil Hogan o scrisoare cu explicatii "de ce este necesar acest program".

"Programul de sprijin pentru carne de porc va iesi cat de curand. Cel ce va vorbeste nu face promisiuni. Eu trebuie sa pun in aplicare un program de guvernare si o fac urmarind minut de minut ce se intampla. Actul normativ a iesit din Parlamentul Romaniei cu aprobarea fortelor politice, cu o majoritate care a inteles rostul acestui program. Acum se afla in faza de promulgare, iar eu am transmis notificarea necesara la Bruxelles si o scrisoare catre comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program. Pai, nu este posibil ca in Romania, tara cu cea mai mare suprafata de porumb cultivata din UE sa aiba ca incarcatura la porumb pe hectar nici doi porci grasi. Ce calcul economic ai putea sa faci in momentul in care faci o astfel de incarcatura pe unitatea de suprafata la aceasta specie, in conditiile in care suntem tributari atat in analiza balantei comerciale pentru ca importam foarte mult, in jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) si exportam porumb cu eforturi extraordinare si la preturi foarte mici? De aceea conceptul nostru in acest domeniu este zootehnizarea agriculturii tarii romanesti. Altminteri, nu puteti ajunge unde va doriti si unde ne dorim noi. Motiv pentru care astept sa punem in practica acest act normativ", a spus Daea, la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2017 organizata anual de LAPAR.

In ceea ce priveste motivul pentru care au scazut efectivele de animale, inclusiv cele de porci, ministrul Agriculturii a afirmat ca nu s-a dat atentia cuvenita zootehniei.

"Au scazut efectivele pentru ca nu s-a dat atentie la zootehnie, la porcine. Aceasta specie nu a avut sprijin si a prins si o conjunctura nefavorabila pe piata: se stie de embargoul cu Rusia, se stie si de concurenta de pe piata externa, de faptul ca producatorii de suine din alte tari au sprijin, iar in Romania nu exista. Astfel, o parte din producatorii de porci au parasit activitatea, din 357 de fermieri care aveau spatii zootehnice pe care le ingrijeau si le populau, acum mai sunt 257. Daca mai stam mult si nu intervenim cu o solutie in domeniu ramanem si fara aceste capacitati de productie", a raspuns Petre Daea.

Programul "Carne de porc din fermele romanesti", care urmeaza sa fie implementat in perioada 2017 - 2020, are alocata suma de 446 de milioane de euro, iar in 2017 crescatorii de porci vor primi ajutoare de stat de 86 de milioane de euro de la buget, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.

Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depasirea dificultatilor din sector, in sensul dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si al mentinerii, cel putin, la nivelul actual de productie. Necesitatea acestui program a aparut din cauza presiunilor cu care se confrunta producatorii de carne de porc din Romania in valorificarea productiei si a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat in 2015 la 230.000 de tone.

Romania inregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, in scadere cu aproape 8 kg fata de 2015 cand era de 31,4 kg/an/locuitor si cand consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor, arata Agerpres.

Potrivit balantei cu produse agroalimentare, Romania s-a aflat anul trecut pe deficit in comertul cu produse agroalimentare, in topul importurilor din tarile UE si terte dominand carnea de porc proaspata si refrigerata, cu o cantitate de 141.640 de tone si o suma cheltuita de 241 de milioane de euro.



Poti fi interesat si de