Petre Daea: Romania a inchis 10 dosare pe agricultura si pescuit

Petre Daea: Romania a inchis 10 dosare pe agricultura si pescuit


Romania a inchis 10 dosare pe agricultura si pescuit in perioada detinerii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene si a facut pasi importanti in legiferarea Politicii Agricole Comune, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la finalul reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

"A fost o responsabilitate uriasa sa conduc lucrarile Consiliului in prima jumatate a anului 2019. Cu echipele tehnice ale statelor membre, intr-o activitate continua, responsabila si necesara, am facut pasi importanti in legiferarea Politicii Agricole Comune si a dosarelor Politicii Comune de Pescuit. Astazi, la sfarsit de mandat, avem un bilant imbucurator, care se concretizeaza in 10 dosare inchise pe agricultura si pescuit. Intreaga activitate pe care am desfasurat-o s-a subordonat intereselor legitime ale fermierilor din Uniunea Europeana, care au asteptat si asteapta de la noi decizii, pe care sa le utilizeze cu usurinta in activitatea concreta a acestor fauritori de hrana ai Europei si nu numai", a spus Daea, in conferinta de presa.

 

El a apreciat ca a avut o Presedintie plina de provocari si extrem de dinamica in ceea ce priveste legislatia UE pentru sectorul de pescuit.

 

"In urma eforturilor depuse, am ajuns la un rezultat semnificativ: 11 regulamente si trei acorduri internationale negociate cu succes. Acestea includ: primul plan de gestionare a pescuitului in Marea Mediterana, regulamentul privind masurile tehnice, amendamente ale Regulamentului General de TAC si COTE pentru acest an, transpunerea prevederilor privind Organizatia de Pescuit din Atlanticul de Nord, Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana (GFCM) si Comisia Internationala pentru conservarea speciilor de ton din Atlantic, cat si patru dosare privind planuri de contingenta Brexit", a adaugat seful MADR.

 

La aceste rezultate se adauga si adoptarea Abordarii Generale Partiale privind Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime, atat Romania, cat si celelalte tari considerand ca regulamentul pus in discutie este esential pentru implementarea Politicii Comune de Pescuit.

 

"Presedintia a depus toate eforturile pentru avansarea negocierilor si adoptarea abordarii generale partiale, pentru a permite viitoarei Presedintii sa inceapa imediat negocierile cu Parlamentul European. Este deosebit de important sa evitam intarzierile in adoptarea regulamentului pentru a asigura punerea in aplicare la timp a programelor nationale si facilitarea accesului beneficiarilor la fondurile europene", a spus ministrul Agriculturii.

 

Potrivit sursei citate, in cadrul Consiliului a fost prezentat si un raport de progres privind Politica Agricola Comuna, iar Romania, impreuna cu expertii statelor membre, a lucrat efectiv pe textele propuse de Comisie, "aducandu-le cat mai aproape de nevoile tuturor statelor membre".

 

"Am luat act de recomandarile statelor membre potrivit carora finalizarea pozitiei Consiliului referitoare la reforma PAC necesita claritate in privinta urmatorului cadru financiar multianual si ca cele trei propuneri ar trebui tratate ca un pachet si, in consecinta, ne-am adaptat agenda la punctele de vedere ale statelor membre. De la inceputul Presedintiei ne-am asumat un nivel ridicat de ambitie, acela de a ajunge la o abordare generala partiala privind pachetul de reforma PAC pentru perioada post 2020. Romania si-a luat acest angajament pentru a realiza un progres considerabil in ceea ce priveste pozitia Consiliului. Si acum o spun cu toata convingerea: nu am fi ajuns la un stadiu atat de avansat al negocierilor fara ca Presedintia romana sa isi fi asumat o astfel de ambitie. Imi manifest increderea ca examinarea propunerilor este pe calea cea buna si ca o abordare consecventa a Consiliului cu privire la fiecare dintre propuneri si la reforma PAC in ansamblu se poate materializa in curand", a subliniat ministrul Agriculturii.

 

Daea considera ca progresele inregistrate de Presedintia romana vor servi drept sprijin major pentru Presedintia finlandeza in aceasta privinta.

 

"Viitoarea presedintie poate conta pe Romania in negocierile care urmeaza. Urez echipei finlandeze mult succes!", a adaugat ministrul roman al Agriculturii.

 

In final, Daea a multumit tuturor delegatiilor, ministrilor si echipelor pentru sprijinul lor in realizarea acestor progrese.

 

"Vreau sa remarc faptul ca rezultatele obtinute sunt deopotriva ale Presedintiei, ale Consiliului in integralitatea lui, ale tuturor acelora care s-au aflat in echipajul de lucru in aceasta perioada. In mod deosebit doresc sa ii multumesc comisarului Phil Hogan si Comisiei Europene pentru suportul continuu si dedicarea absoluta pentru dezvoltarea sectorului", a concluzionat ministrul.Poti fi interesat si de