Petre Daea: Nu putem accepta interzicerea transportului pe durata lunga a animalelor

Petre Daea: Nu putem accepta interzicerea transportului pe durata lunga a animalelor


Romania este un important exportator de animale catre tari terte si sustine schimbarile menite sa creasca bunastarea animalelor, dar revizuirea nu trebuie sa limiteze anumite tipuri de transport, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind ca tara noastra nu poate accepta interzicerea transportului pe durata lunga a animalelor.

'Romania este al doilea mare crescator de oi din Uniunea Europeana si un important exportator catre tari terte, acesta facandu-se in principal pe cale navala. De aceea, activitatea de transport al animalelor joaca un rol important. Orice modificare legislativa trebuie sa tina seama de realitatile existente. Ne alaturam schimbarilor care sunt menite sa creasca bunastarea animalelor, cu asigurarea competitivitatii pe piata unica si internationala, cu mentinerea pietelor pentru export. Revizuirea nu trebuie sa limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durata lunga a animalelor', a punctat ministrul Agriculturii.

 

El a adaugat ca Romania trebuie si va continua sa sustina interesele legitime ale fermierilor, care fac eforturi deosebite pentru valorificarea productiei pe pietele traditionale, 'unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificari legislative'.

 

Conform unui comunicat de pe site-ul Parlamentului European, Comisia de ancheta a PE a gasit cazuri de neindeplinire sistematica a aplicarii reglementarilor existente privind protectia animalelor in timpul transportului si a facut recomandari pentru revizuirea reglementarilor, care sunt asteptate in 2023.

 

Comisia a cerut reducerea duratei calatoriilor, la opt ore pentru animalele care urmeaza sa fie sacrificate si la patru ore pentru animalele pastrate pentru productia de lapte sau oua sau reproductie, precum si o protectie mai buna pentru animalele tinere sau gestante. In loc de plafonul de 10 zile, animalele neintarcate nu ar trebui transportate inainte de a avea cinci saptamani, iar limita pentru animalele gestante ar trebui sa fie de doua treimi din sarcina (90% in prezent).

 

Cand vine vorba de transportul in afara UE, comisia a cerut ca exporturile de animale vii sa fie limitate la tarile care garanteaza si respecta in mod echivalent standardele privind bunastarea animalelor. 



Poti fi interesat si de