Petre Daea, intalniri cu ministrii Agriculturii din tarile membre UE

Petre Daea, intalniri cu ministrii Agriculturii din tarile membre UE


Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 18-20 ianuarie la Berlin la deschiderea celei de-a 84-a editii a expozitiei “Saptamana Verde” si la Forumul Mondial pentru Alimentatie si Agricultura. In marja acestor manifestari, ministrul Agriculturii Petre Daea a avut o serie de intalniri cu ministrii Agriculturii din tarile membre UE si diverse oficialitati cu care s-a intretinut in cadrul Forumului si la standul Romaniei.

Printre acestia s-au numarat: Julia Klockner, ministrul federal al agriculturii din Germania, Vytenis Andriukaitis, Comisar european pentru Sanatate animala si siguranta alimentara, Michael Müller, primarul Berlinului, Dr. Christian Göke, CEO Messe Berlin GmBH, Joachim Rukwied, Presedinte al Asociatiei Fermierilor din Germania, Dr. Wolfgand Ingold, Presedinte al Federatiei Industriilor Alimentare si Bauturilor. De asemenea, Carola Schouten, ministrul Agriculturii, naturii si calitatii alimentelor din Olanda, a vizitat standurile din pavilionul Romaniei exprimandu-si interesul fata de produsele expuse de producatorii romani.

 

In data de 18 ianuarie 2019, ministrul Daea a participat la un pranz de lucru cu ministrii Trio-ului din Finlanda si Croatia. In cadrul acestuia au fost discutate subiecte care vizeaza prioritatile Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, Regulamentul PAC – Planurile strategice, Regulamentul privind finantarea, Managementul si Monitorizarea PAC; Regulamentul privind organizarea comuna de piata a produselor agricole – OCP, promovarea culturilor proteice, finalizarea propunerii de Regulament privind bauturile spirtoase. 

 

Tot in 18 ianuarie 2019 ministrul roman s-a intalnit la standul Romaniei cu Thomas Schmidt, ministru de Stat pentru Mediu si Agricultura din landul Saxonia precum si cu ministrul adjunct al agriculturii din Bulgaria, Virginia Krasteva. Temele abordate au vizat principalele provocari cu care se confrunta Romania pe perioada mandatului: necesitatea crearii de catre Comisie si institutiile europene a unei noi PAC 2021-2027 adaptata nevoilor reale ale fermierilor, alegerile europarlamentare din acest an, Cadrul Financiar Multianual (CFM) in contextul Brexitului, importanta pastrarii structurii Politicii Agricole Comune pe cei doi Piloni.  

 

In cursul dupa-amiezii, standul Romaniei a fost vizitat de domnul Gibfried Schenk, partener al proiectului ”Painea pacii”, care a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat in cadrul proiectului. Acest proiect a fost initiat in anul 2012 si are drept scop promovarea si pastrarea ideii ca agricultura durabila, bunastarea si fericirea oamenilor nu se pot realiza decat in timp de pace.

 

Ministrul a avut, de asemenea, o intrevedere cu Matthias Krön, Presedinte al Asociatiei Danube Soja, prilej cu care a discutat despre importanta plantelor proteice si necesitatea acordarii unui rol important in noua PAC.



Poti fi interesat si de