Petre Daea, discutii cu o delegatie din Spania pe tema pestei porcine africane

Petre Daea, discutii cu o delegatie din Spania pe tema pestei porcine africane


Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit ieri, la sediul MADR o delegatie de experti in domeniul pestei porcine africane, condusa de Dr. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, profesor de sanatate animala la Universitatea din Madrid si expert al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala pe problema pestei porcine africane.

Din delegatia invitata au mai facut parte inginerul Iani Chihaia de la Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate din Romania, Megan C. Niederwerder (Kansas State University), Enric Marco Granell (Presedinte EAPHM) si Gonzalo Mateos.

 

Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarii de stat Daniel Dumitru Botanoiu, Alexandru Tachianu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, directorul general al Directiei Generale Politici Agricole, Elena Tatomir, directorul general al Directiei Generale Afaceri Europene si Relatii Internationale, Roxana Zarma, directorul general adjunct al Directiei Generale Politici Agricole, Mihai Neagu, directorul Directiei Politici in Zootehnie Maria Toma, precum si vicepresedintii  ANSVSA, respectiv dr. Csutak Nagy Laszlo si dr. Octavian Ilisoi. 

 

Discutiile din cadrul intalnirii s-au axat pe subiectul Pestei Porcine Africane (PPA) si pe demersurile efectuate pentru combaterea acestei boli.

 

Petre Daea a realizat o prezentare detaliata a situatiei PPA pe teritoriul tarii noastre, precum si a masurilor intreprinse de autoritatile romane cu privire la evolutia epidemiei in Romania: de la aparitia in 31 iulie 2017 a primului focar confirmat intr-o gospodarie situata la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins in anul 2018 si pana la momentul prezent, cand se remarca tendinta de scadere a PPA in tara noastra.

 

Petre Daea a precizat ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in functiune masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se o colaborare institutionala a tuturor celor implicati in combaterea PPA.

 

La randul sau, profesorul a afirmat ca situatia tarii noastre este una complexa, dat fiind faptul ca ne invecinam cu tari care se confrunta cu acest virus, dar carora li se aplica reguli diferite de combatere a PPA. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a subliniat faptul ca, desi in tara noastra cresterea porcilor este o traditie, populatia, prin masurile implementate de autoritati, a constientizat gravitatea situatiei din Romania.

 

De asemenea, acesta si-a aratat disponibilitatea de a instrui personalul tehnic implicat in combaterea PPA din Romania in cadrul unei universitati din Spania.



Poti fi interesat si de