Pestele din Delta e bun de consum. Mirosul greu reclamat de pescari, cauzat de adancimea apei

Pestele din Delta e bun de consum. Mirosul greu reclamat de pescari, cauzat de adancimea apei


Laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a analizat, de la inceputul acestui an, circa 100 de probe prelevate de la pestele capturat in Dunare si Delta Dunarii, iar rezultatele au aratat ca resursa piscicola este buna de consum.

Directorul DSVSA, Mitica Tuchila, a declarat ca laboratorul de specialitate al institutiei pe care o conduce si cel al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti sunt singurele din Romania acreditate pentru analiza continutului de metale grele din pestele capturat in Delta, Dunare si Marea Neagra, dar si din pestele importat, in laboratorul tulcean ajungand inclusiv probe de peste din cantitatile importate.

 

"Pentru DSVSA reprezinta o prioritate examinarea si depistarea metalelor grele din peste, astfel incat pestele si produsele din peste sa ajunga pe masa consumatorului final in conditii salubre si apt de a fi consumat. La Tulcea, facem histamina pentru peste, Tulcea avand arondate mai multe judete pentru aceasta analiza care reprezinta starea de prospetime a pestelui, pe langa metalele grele pe care le analizam si depistam. Se analizeaza gradul de contaminare, iar aceste metale sunt in limite admise pentru consum", a mentionat directorul DSVSA.

 

Tuchila a amintit ca analizele facute pe probele din peste luate in vara acestui an, in urma semnalelor de alarma trase de pescarii din Sulina potrivit carora fitofagul capturat are un miros greu, au relevat ca resursa este buna de consum.

 

"Din punct de vedere fizico-chimici si biologic, nu prezentau modificari speciale sau depasiri de contaminanti, in schimb capturile imprumutau un miros datorita scaderii adancimii apei, ceea ce nu reprezenta decat un disconfort olfactiv. Practic, capturile erau bune de consum", a mai spus directorul Mitica Tuchila.

 

Potrivit sursei mentionate, de la inceputul anului, punctele de debarcare din regiune au transmis laboratorului DSVSA 80 de probe din pestele trimis pe piata pentru consum, iar centrele de prima vanzare 16 probe, acestea fiind analizate in cadrul programului de autocontrol.

 

"Fitofagul este un mare amator de iarba, iar acea iarba fiind urat mirositoare, si carnea pestelui capata un miros greu. El este eliberat in urma prinderii si nu ar fi paguba ca pestele moare dupa ce este prins, pentru ca e o specie invaziva. Capturile din aceasta specie nu sunt insa primite de cherhanale. Se intampla vara, atunci cand nivelul apei scade, iar vegetatia nu mai are oxigen sa se dezvolte", a mentionat Ion Nastase, pescar autorizat din Sulina.

 

Conform normelor in vigoare, atunci cand analizele de laborator arata ca pestele nu poate fi consumat din cauza concentratiilor de substante nocive care depasesc limitele maxim admise, loturile respective sunt confiscate si dirijate la unitati de incinerare.



Poti fi interesat si de