Peste si fructe de mare romanesti din primele ferme marine infiintate in Marea Neagra
Luni, 16 Decembrie 2024

Luni, 16 Decembrie 2024
"Se poate si in Romania: de anul viitor, punem pe masa peste si fructe de mare proaspete, autohtone!", a scris ministrul. El s-a referit, in context, la zece perimetre care se gasesc in zona dintre Mamaia si Constanta, in dreptul lacului Sinoe, in zonele dintre Agigea si Eforie Nord, Venus si 2 Mai - Vama Veche, perimetre gestionate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral.
"Aici, in urmatorii 20 ani, la distanta de 2-3 km fata de mal, se vor cultiva atat fructe de mare, cat si pesti cu valoare economica ridicata, cum sunt pastravul somonat, lupul de mare sau dorada", a precizat ministrul Mediului.
Fechet a aratat ca este o premiera pentru Romania faptul ca, la primele licitatii pentru luciul apei, Marea Neagra a atras investitori in ferme de acvacultura, fiind, totodata, si un pas important in dezvoltarea "economiei albastre".
Potrivit acestuia, o mai buna utilizare a resurselor marine inseamna "sa ne bucuram de potentialul marii noastre la costuri corecte, pe care sa ni le permitem cu totii".
"Sper ca 2025 sa fie anul in care spunem un 'Adio' definitiv produselor pescaresti congelate, venite de la mii de kilometri distanta, si 'Sarut-mana pentru masa!' fermierilor piscicoli care fac eforturi sa avem preparate proaspete din Marea Neagra", a adaugat ministrul Mediului.
Valoarea totala a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzau, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat ...
Primul focar de febra aftoasa a fost confirmat la inceputul lunii trecute la o ferma in apropiere...
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Teodor Harabagiu...