Peste jumatate dintre tineri iau masa in oras cel putin o data pe saptamana

Peste jumatate dintre tineri iau masa in oras cel putin o data pe saptamana


Aproximativ 54% dintre tineri iau masa in oras cel putin o data pe saptamana, iar pranzul este momentul preferat al zilei pentru a iesi la restaurant, potrivit celui mai recent studiu realizat de Grupul City Grill, care a analizat schimbarile din industrie si modul in care preferintele consumatorilor au evoluat in ultimii ani.

Studiul evidentiaza tendintele care influenteaza piata HORECA: Millennials si Generatia Z se orienteaza tot mai mult spre experiente personalizate, interactiune si autenticitate, criterii esentiale pentru alegerea unui restaurant.

 

De asemenea, 63% considera ca locatia este foarte importanta. Restaurantele din zone centrale, cu design aparte si atmosfera cozy, sunt preferate de tinerii intre 18 si 40 de ani.

 

"Tinerii influenteaza directia industriei, iar restaurantele trebuie sa raspunda asteptarilor unei piete din ce in ce mai sofisticate. Daca inainte restaurantele mizau pe meniuri extinse si un decor clasic, noile generatii cauta acum experiente autentice, interactiune si spatii care ofera mai mult decat o simpla masa. Millennials si Gen Z au redefinit asteptarile, iar impactul pandemiei a consolidat tendinta de a prioritiza atmosfera, flexibilitatea si elementele care transforma o iesire la restaurant intr-o experienta memorabila. Astazi, tinerii nu mai cauta doar un loc unde sa manance, ci un spatiu unde sa traiasca si sa impartaseasca momente memorabile", precizeaza Ramona Popescu, Head of Marketing City Grill Group.

 

Potrivit cercetarii, tinerii prefera meniuri scurte, dar bine gandite, cu preparate-vedeta care ofera o experienta culinara distincta.

 

"Factori decisivi in alegerea unui restaurant sunt proximitatea, ambientul, meniul scurt, dar bine gandit, si recomandarile din social media, in special TikTok si Instagram. Locatia joaca un rol important, restaurantele aflate in zone centrale sau percepute ca fiind "cool" avand un avantaj competitiv.", se mai precizeaza in comunicat.

 

In egala masura, atmosfera generala influenteaza decizia de consum, tinerii preferand spatii moderne, aerisite, cu un design minimalist si elemente naturale care creeaza un cadru relaxant si instagramabil. Meniul, desi mai restrans, trebuie sa fie atent selectionat, incluzand preparate semnatura, optiuni sanatoase si ingrediente de calitate.

 

In egala masura, atmosfera generala influenteaza decizia de consum, tinerii preferand spatii moderne, aerisite, cu un design minimalist si elemente naturale care creeaza un cadru relaxant si instagramabil. Meniul, desi mai restrans, trebuie sa fie atent selectionat, incluzand preparate semnatura, optiuni sanatoase si ingrediente de calitate.

 

"Descoperirea noilor restaurante se face preponderent prin social media, unde TikTok si Instagram au un rol decisiv - platingul creativ, vizualurile atractive si recomandarile influencerilor pot transforma rapid un restaurant intr-o destinatie populara. Pe langa aceste aspecte, tinerii pun tot mai mult accent pe experienta sociala pe care o ofera un restaurant, cautand locatii care faciliteaza interactiunea, fie prin evenimente tematice, fie prin servicii prietenoase si personalizate", mai arata analiza.

 

Potrivit analizei, frecventa iesirilor la restaurant si preferintele consumatorilor difera semnificativ intre generatii, influentand dinamica horeca. Astfel, tinerii intre 18-24 de ani ies frecvent in oras, preferand cafenelele, brunch-urile si iesirile cu prietenii, iar la restaurant o data pe saptamana. Pentru ei experienta este mai degraba sociala decat gastronomica, spatiile de socializare si selectia internationala de preparate, fara a fi prea extinsa, sunt aspecte esentiale si cheltuie intre 150 si 300 lei per iesire, mentioneaza sursa citata.

 

Cei din categoria 25-30 de ani frecventeaza pub-uri si lounge-uri de 2-3 ori pe saptamana. Relatia cu personalul este importanta, preferand ospatari prietenosi, dar cool si familiarizati cu meniul. De asemenea, prefera restaurante situate in zone naturale, unde se pot plimba, iar bugetul lor per iesire variaza intre 200 lei (doar bautura) si poate ajunge la 400 lei cand ies la masa.

 

Segmentul 31-40 de ani prioritizeaza calitatea mancarii si a serviciilor, ies zilnic la pranz si de 2-3 ori pe saptamana seara. Pentru aceasta categorie, experienta unei cine de calitate este completata de localizarea restaurantului, atmosfera, muzica si povestea locului, aspecte care contribuie la loializarea clientilor, iar bugetul alocat pentru o iesire variaza intre 300 si 500 lei, in functie de durata petrecuta in restaurant.

 

In acest context, in 2025, Grupul City Grill isi consolideaza pozitia de lider, adaptandu-se noilor standarde din piata si integrand inovatia in strategia sa de dezvoltare. Personalizarea serviciilor, adoptarea tehnologiei si redefinirea atmosferei din restaurante sunt elemente esentiale in alinierea operatiunilor si experientei oferite la asteptarile actuale ale consumatorilor.

 

Grupul City Grill este cel mai important jucator roman din industria restaurantelor. Fondat in 2004, Grupul City Grill opereaza in prezent restaurante si cafenele sub brandurile Caru' cu Bere, Hanu' lui Manuc, Pescarus, Hanu' Berarilor, Buongiorno.Italian, City Grill si La Boheme, primul hotel din portofoliu, dar si proiectele mai recente Aubergine, Marty Restaurants si complexul de evenimente Zooma din Corbeanca.

 

Studiul Unlock a fost organizat in perioada august - octombrie 2024. A inclus 300 de participanti cantitativ prin formular, completat cu 6 focus grupuri, barbati si femei, din Generatia Z si Millenials, din Bucuresti si imprejurimi. Toti au fost consumatori activi de horeca, oameni carora le place sa socializeze si sa iasa macar o data pe saptamana in oras, cu venituri medii spre mari.



Poti fi interesat si de