Peste jumatate dintre romani sunt interesati de valorile nutritionale ale preparatelor pe care le comanda
Marti, 16 Aprilie 2024
Marti, 16 Aprilie 2024
A trecut 1 an de la momentul intrarii in vigoare a ordinului ANPC 201/2022 privind obligativitatea industriei HoReCa de a expune clientilor in locatii valorile nutritionale ale preparatelor din meniuri. Cu acest prilej, aplicatia Valori Nutritionale (https://valori-nutritionale ), ce ajuta industria HoReCa sa expuna toate aceste informatii catre clienti, impreuna cu IZI Data, au facut un studiu pentru a vedea care este interesul, relevanta si perceptia romanilor cu privire la aceste informatii expuse pe meniurile HoReCA.
Studiul isi propune sa arate relevanta acestor informatii pentru clienti pentru ca apoi cat mai multe unitati de tip HoReCa sa afiseze aceste informatii catre clienti.
La nivel national urban, au fost identificati 87% respondenti care iau masa in oras indiferent de frecventa si 81% care obisnuiesc sa comande mancare online. Aproape o treime mananca in oras saptamanal si peste un sfert comanda mancare acasa cu aceeasi frecventa.
Pentru romanii din mediul urban sunt importante valorile nutritionale prezente pe meniurile locatiilor de unde mananca, acolo unde restaurantele le expun. 56% dintre romani sunt interesati de Valorile Nutritionale ale preparatelor pe care le comanda. Problema este ca numai 22% spun ca le-au vazut in majoritatea cazurilor expuse si 42% au spus ca au vazut aceste informatii uneori.
Numai 1 din 10 dintre romani spun ca nu ii intereseaza aceste informatii. 36% dintre respondenti spun ca nu au vazut informatii nutritionale obligatorii nicaieri sau nu isi amintesc.
Tinerii sunt cei mai interesati de calitatea preparatelor si valorile nutritionale ale acestora. 7 din 10 tineri de pana in 35 de ani declara ca obisnuiesc sa consulte valorile nutritionale inainte sa comande, dar nici restul grupurilor de respondenti nu sunt indiferenti fata de calitatea preparatelor.
Transilvania este in top cand vine vorba despre vizibilitatea informatiilor nutritionale, 73% dintre respondentii din aceasta zona declara ca au vazut aceste informatii cel putin in unele dintre unitatile in care au mers sau de la care au comandat.
Tot respondentii din Transilvania sunt cei care consulta mai des aceste informatii, 67% dintre acestia consulta cel putin ocazional informatiile nutritionale, fata de media nationala de 56%. Numai 28% declara ca nu consulta valorile atunci cand le vad si numai 6% declara ca nu ii intereseaza.
Zona Bucuresti – Ilfov: Aceasta se apropie de media nationala, numai 12% declara ca nu-i intereseaza, 31% ca nu le consulta, iar 57% declara ca sunt interesati de informatiile nutritionale.
La polul opus sunt regiunile Muntenia – 44% Oltenia – 43% si Moldova – 38 % declara ca nu au vazut informatiile nutritionale niciodata sau nu isi amintesc.
“Am facut acest studiu pentru a vedea cat de mult sunt atenti romanii la ceea ce mananca in oras sau comanda acasa si observam ca sunt atenti si isi doresc sa stie ceea ce consuma, mai ales in materie de aport caloric, sare, zahar si aditivi. De asemenea, si pentru a trage un semnal de alarma unitatilor de tip HoReCa care inca nu au afisat aceste informatii catre clienti. In curand, acesta va fi un criteriu de selectie al restaurantului sau locatiei unde romanii vor lua masa”, a declarat Valentin Krancevik, co-fondatorul aplicatiei Valori Nutritionale.
Studiul a fost desfasurat in luna februarie 2024 pe o populatie reprezentativa la nivel national urban, esantionul fiind de 1004 respondenti utilizatori de internet.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrat...
Restaurantul functioneaza pe o suprafata de 50 de metri patrati si, odata cu deschiderea noii loc...
Potrivit unui comunicat al UCPR, masura este necesara pentru stabilizarea pietei oualor si a carn...