Peste 9 tone de carne de pasare cu Salmonella, confiscate de ANSVSA

Peste 9 tone de carne de pasare cu Salmonella, confiscate de ANSVSA


Inspectorii sanitari - veterinari au sechestrat 9.305 kg de piept de pui cu os congelat contaminat cu Salmonella enteritidis de la unitati de abatorizare si transare a carnii de pasare din Romania, care nu au putut demonstra trasabilitatea produselor. Intreaga cantitate de carne a fost dirijata catre unitatile de neutralizare.

In perioada 3-21 iunie 2019, echipe ale ANSVSA au efectuat la nivel national controale tematice pe intreg lantul alimentar in domeniul productiei carnii de pasare.

 

In cadrul actiunii au fost controlate 340 de obiective (184 exploatatii comerciale de pui de carne, 8 exploatatii comerciale de curcani la ingrasat, 48 unitati de abatorizare si transare a carnii de pasare, 87 unitati autorizate pentru producerea carnii tocate, a carnii preparate si a carnii separate mechanic de pasare, 13 centre de sacrificare a pasarilor la nivelul fermelor).

 

Au fost acordate 11 sanctiuni contraventionale in valoare de 109.200 de lei si au fost emise 2 ordonante de suspendare a activitatii.

 

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate in urma controalelor s-au aflat:

- deficiente privind stocarea si gestionarea medicamentelor si a altor produse biologice la nivelul exploatatiilor comerciale de pui de carne;

- programele de autocontrol elaborate de catre operatorii unor exploatatii comerciale de pasari nu includ testarea calitatii apei administrata pasarilor, nu se preleveaza probe de apa pentru determinarea parametrilor fizico-chimici si microbiologici;

- igiena necorespunzatoare (pereti, plafoane, pavimente deteriorate, prezenta mucegaiului, sterilizatoare de cutite si alte echipamente tehnologice defecte ruginite);

- deficiente privind manipularea si depozitarea carnii de pasare;

- nerespectarea conditiilor de igiena a vestiarelor pentru personal, a spatiilor de productie si a utilajelor si echipamentelor tehnologice in unele unitati de industrie alimentara din domeniul carnii de pasare;

- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind bunastarea pasarilor in timpul transportului si sacrificarii;

- deficiente privind implementarea programelor proprii de control, de catre operatorii unitatilor de industrie alimentara din domeniul carnii de pasare (nerespectarea frecventei de prelevare a probelor pentru determinarea criteriilor microbiologice ale carnii de pasare);

- deficiente privind etichetarea carnii de pasare si a produselor obtinute din carne de pasare;

- deficiente referitoare la elaborarea si implementarea procedurilor privind bunele practici de igiena si a programelor HACCP;

- lipsa instruirilor privind bunele practici de igiena pentru personalul lucrator.

 

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.



Poti fi interesat si de