Peste 70.000 de hectare de culturi din 19 judete, afectate de seceta

Peste 70.000 de hectare de culturi din 19 judete, afectate de seceta


Suprafata totala afectata de seceta este de 89.605 ha, conform datelor comunicate pana la aceasta data de 19 judete, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Situatia suprafetelor la culturile calamitate se raporteaza zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor incheiate. Pana in prezent, au comunicat suprafete afectate de seceta judetele Arad, Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Neamt, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timis, Vaslui si Vrancea.

 

In ceea ce priveste masurile intreprinse pana in prezent, s-au constituit comisiile de constatare si evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, in baza Ordinului comun nr. 190/83/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 si au fost discutate cu fermierii masurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.

 

Astfel, in ceea ce priveste Programul de creditare "De trei ori subventia", pana in prezent s-a incheiat Conventia intre MADR si Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) si s-a semnat Conventia de lucru intre CEC Bank si FGCR. Totodata, se afla in desfasurare demersurile necesare pentru semnarea Conventiei intre FGCR si 15 banci comerciale.

 

De asemenea, s-a solicitat la Comisia Europeana aprobarea privind acordarea avansului pentru platile directe la un nivel de 70% si 85% pentru masurile de mediu si clima din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2022, s-au elaborat proiectele de Hotarare de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor exceptional pentru plantatii pomicole pe rod si/sau cu arbusti fructiferi si/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum si pentru sustinerea activitatii de crestere in sectoarele suin si avicol, in anul 2022, in valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene si 26,1 milioane euro de la bugetul national.

 

A fost elaborata si este in consultare publica Hotararea de Guvern privind modificarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii si a infrastructurii de desecare si drenaj din Romania, in vederea adaptarii agriculturii la schimbarile climatice si reducerea efectelor acestora asupra productiei agricole, suma destinata fiind de 1,5 miliarde euro, reprezentand fonduri de la bugetul national, care vor fi alocate pana in anul 2027 si s-au prevazut investitii noi in infrastructura secundara de irigatii din fonduri UE, in valoare de 400 milioane euro, prin Planul National Strategic 2023-2027.

 

Alte masuri sunt: s-au prevazut investitii in sisteme locale de irigatii din fonduri UE, in valoare de 100 milioane euro, prin Planul National Strategic 2023-2027; s-au prevazut investitii privind procesarea produselor agroalimentare in vederea obtinerii de produse cu valoare adaugata in suma de 424 mil. euro prin Planul National Strategic 2023-2027; constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici care sa indice tehnologii si soiuri adaptate la noile conditii climatice; s-a infiintat, prin OMADR nr. 717/R/20.07.2022, grupul de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbarile climatice.



Poti fi interesat si de